Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.11.2004



Haluaisin vähän kommentoida täsmentää täät halo- ja hälyasiaa. Toivon, että jaksatte lukea loppuun. Lopussa on jokunen ehdotus  tilanteen parantamiseksi.

Minä hiukan samaa mieltä Ollin kanssa hälyjen teon tärkeydestä ja tarpeellisuudesta. Ymmärrän hyvin Ollin hienoisen katkeruuden  viime keväisen Tampereen jääsumunäytelmän menettämisestä, kun siitä ei viestiä mennyt eteenpäin...

Ymmärrän myös syyn: halojaostossa ei hälytyskulttuuri ole oikein  iskostunut, ei uusien, eikä edes vanhojen havaitsijoiden keskuudessa. Jollekin kaverille saatetaan soittaa, mutta tieto jää valitettavan usein pienen piirin iloksi.

Ymmärrän hyvin Arton tilanteen, aivan kuten kenen tahansa havaitsijan  tilanteen, joka joutuu keskelle moista myräkkää. Tilanne voi olla yhtä hyvin valtaisa jääsumuhalonäytelmä kuin esimerkiksi kesäinen trombi ukkosmyrskyn keskellä. Ainoa, jota voi moraalisesti havaitsijalta toivoa on yksi ainut nopea hälytyssoitto  jollekulle. Arto teki tämän ja se oli aivan riittävä teko. Tieto lähti ymmärtääkseni leviämään aika nopeasti. Joku olisi voinut jossain vaiheessa tajuta nopean hälyn tärkeäksi.

Halojen suhteen ei kannattaisi tehdä mitään eroa, onko kyseessä paikallinen jääsumu ilmestys vai komea yläpilvihaloa. Halot ovat aina enemmän tai vähemmän paikallisia. Komeakin yläpilvihalo  voi jäädä näkemättä 10 km:n päässä. Toki yläpilvihalot voivat antaa paremman varoituksen, että odotettavissa on jotain kovaa. Mutta miksei yhtä hyvin jääsumuhalotkin? Mitään keinotekoista  jakoa paikallisiin ja vähemmän paikallisiin ilmiöihin ei kannata tehdä.

Emme voi koskaan tietää, kuka hälyn tilaajista on lähistöllä. Joku harrastaja olisi esimerkiksi saattanut olla matkalla 9- tietä kohti Jyväskylää. Aktivien liikkeistä ja mahdollisesta hälyyn kuulumisesta saatamme tietää (mutta emme varmasti), mutta eikä kuka tahansa valpas taivaankatselija ole yhtä tärkeä tiedon vastaanottaja, jos lähettyvillä ei ole kokenutta haloaktiivia. Minulla ei ole edes tarkkaa käsitystä, ketkä kaikki harrastajat Tähtihälyä ovat tilanneet.

Sitä paitsi häly voi sisältää tiedon siitä, että kyseessä on esimerkiksi lumitukin aiheuttaman jääkidepilvi. Tällöin hälyn vastaanottajalle jää itse päätettäväksi, kannattaako ilmiötä lähteä saalistamaan.

Jos hälyjä ei välitetä tehdä tai ajatellaan, ettei kukaan niistä kuitenkaan hyödy tai verkko on aivan liian harva, voimme yhtä hyvin vuoden parin sisällä lopettaa koko hälyjärjestelmän. Kumma juttu, että aikanaan tällaista kauheasti haluttiin, mutta nyt kun sellainen olisi, siitä ei välitetä.

Ymmärrän hyvin, että jotkut arvioivat saatavan hyödyn ja taloudellisen  kustannuksen suhdetta. En ole vaatimassa, että kaikki tilaisivat hälyn itselleen. Kaikki maksaa, en ymmärrä miksi joku kuvittelee, että tällaisia voisi saada täysin ilmaiseksi.. Mutta sen ymmärrän, että jonkun mielestä se voi maksaa hyotyynsä nähden liikaa. Mutta miksi he, jotka maksavat, eivät silti saisi hyötyä järjestelmästä? Tähtihälyn toimiessaan on huomattavan tehokas keino levittää tietoa nopeista ilmiöistä.

Ehdotuksia

Jotta tietoja hyvistä haloista saataisiin leviämään, niin ehdotan että havaitsijat ja kaikki näidenkin listojen tilaajat tiedostaisivat  sen, että tieto hyvän ilmiön näkymisestä voi olla hyödyllinen jollekulle. Vaikka ei itse tilaisikaan hälyä, niin yrittäisi edes tehdä sen mainitun yhden hälytyssoiton jollekulle. Voisitte valita itsellenne yhden henkilön hälyringistä, jonka puhelinnumeroa pidätte muistissa, jolle ilmoittaisitte, kun jotain parempaa on näkyvissä. Minä ja Olli olemme ainakin systeemissä. Tampereen suunnalta löytyy myös mm. Emma Herranen ja pk-seudulta Jorma Koski. Tarvittaessa voin etsiä lisääkin nimiä.

Muistutan myös, että Ursa edelleenkin tukee Tähtihälyn kattavuutta  kustantamalla hälyn tilauksen noin tusinalle vakiohälyyttäjiä. Näillä on moraalinen velvollisuus tehdä (ja ehkä vähän välittääkin  muiden hälyjä) järjestelmään. Usein netin ääreltä tämä käy helpostikin. Halojaostostakin mukaan mahtuisi pari henkeä. Toki hienoa olisi, jos ko. henkilöt olisivat kykeneviä myös joidenkin muiden ilmiöiden hälyyttämiseen.

Ottakaa yhteyttä, jos olette kiinnostuneita.

-VeikkoM-