Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Jaakko Saloranta (j_saloranta_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.11.2002


Sairaisen tavoin pääsin kanssa havaitsemaan... tosin vasta keskiyön ja IRC session jälkeen. Pieni repeämä tutkakuvassa osoittautui todelliseksi kun ulkona näkyi tähtösiä jo ikkunasta. Rajamagnitudu oli noin 5.5, ja pakkasta täällä vähän vähemmän noin 7 astetta mutta todella kylmältä tuntui. Pilviä oli koko ajan taivaalla eli havaintosessio ei ollut kovinkaan mukava. Jotain kuitenkin näkyi:

Aloitin Ajomiehestä josta listalla oli Sh2-231 ja Sh2-235. Ensimmäinen kohde oli yllättävän helppo, näkyen noin 10 magnitudin tähden ympärillä epäsäännöllisenä sumuna. Ehdin katsoa kohdetta vain hetken O-III suodattimella kunnes tapani mukaan heitin sen lumeen. Vaihdoin UHC ja kohde oli paremmin näkyvissä. Kohteen viressä näkyi myös erittäin himmeä toinen sumu, tosin ei ole tietoa mikä kohde on (Poss kuvissa näkyy... olisikohan peräti samaa Sh2-231:stä). Sh2-235 oli kanssa helpohko, ehkä hieman himmeämpi ja pienempi.

Siirryin Orioniin josta katsastin NGC 2022, 11m planetaarisen joka näkyi helposti ilman suodatinta, UHC näytti selvän renkaan (O-III jäätyi märkänä penkkiin kiinni...). Seuraavaksi vuoroon tuli NGC 2024, ja IC 434 (jossa on siis B33 - Horseheadi). NGC 2024 näkyi himmeästi ja IC 434 erittäin vaikeasti. Jälkeenpäin ja piirroksestani huomasin että samaisessa kentässä näkyi kuin näkyikin NGC 2023. Kolme kohdetta siis samaisessa näkökentässä. Horseheadia en etsinyt, mutta tuskimpa olisi näkynytkään Rajakylässä.

En muutenkaan voinut vastustaa kiusausta katsoa Messier 42 uudehkolla UHC suodattimella. Se näkyi huomattavasti paremmin kuin O-III suodattimella ja oli melkein koko 52' näkökentän kokoinen. Sitten jouduinkin odottelemaan noin kymmenisen minuuttia että pilvet harvenisivat edes vähäisen... lopulta pääsin katsomaan Geminiä ja sieltä Sh2-247. Kohde näkyi... muuta en siitä näin alkuun muista katsomatta piirrostani :) Illan viimeinen kohde oli Sh2-278 Orionissa, joka on häirinnyt minua melkoisesti. Mainintaa kohteesta ei ole oikein missään, mutta kokeilin kohdetta kuitenkin. Havaitsin sumua pusero päänpäällä noin 15 minuuttia ja piirsin vain yhden erittäin himmeän sumukaaren havaintooni. Olin muutenkin hyvin skeptinen että edes näin kohteen, mutta 5 min sitten varmistetusta Poss:n valokuvasta käy ilmi että piirtämäni kaari on olemassa ja havainnossani vielä aivan oikeassa paikassa. Että silleen. Hyvä ilta sinänsä että en havainnut yhtään "kunnon" kohdetta etsintälistastani ainoastaan mitä näin Uranometriasta vahingossa yön aikana :)

Piirrokset tein seuraavista kohteista: Sh2-231, Sh2-235, NGC 2022, NGC 2024 (60x), NGC 2024+IC 434+NGC 2023 (38x), Messier 42, Sh2-247, Sh2-278

Jaakko Saloranta
http://fda.iwarp.com (Piirrokset löytyvät sivuilta vielä tänä iltana.... havaintoraportti *englanniksi* viikonlopun aikana)