Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Iiro Sairanen (i_sairanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.11.2002


Tervehdys!
 
Imatralla sikäli harvinainen tilanne illalla 28/29.11, että taivas oli pilvetön ja DS-havainnot mahdollisia. Ilmassa oli tuttua talvista jäähilettä ja lämpötilakin kotoisasti 15 astetta pakkasen puolella. TT 4, seeing 3 ja RJM 5,2. Tämän iltainen havaintosessio kesti ainoastaan reilun tunnin. Havaintovälineenä 16" dobson.
 
Olen aloittelemassa tässä henkilökohteisena projektina Hickson galaksijoukkojen havaitsemista (siis niiden jotka näkyvät Suomeen). Ensimmäisenä kohteena olikin Oinaassa sijaitseva Hickson 18. Joukon neljästä jäsenestä kaksi näkyi vaivatta ja kolmas heikosti. Kaksi varmaa kohdetta oli Hick B (UGC 2140B) ja D (UGC 2140C). Jäsenet A ja C ovat "päällekkäin" enkä tiedä kumpi kohteista erottui heikosti syrjäsilmällä. Huonojen olosuhteiden takia piirroshavainto jäi vielä tekemättä :(

Jos jollain listalaisella on kokemusta Hickson joukoista niin olisin kiinnostunut kuulemaan.
 
Sitten hyppäys länteenpäin galaksiin NGC 772:een. Se on melko kirkas ja helppo kohde niin ikään Oinaassa. NGC 772:n vieressä on pieni NGC 770, joka näkyi heikosti. (Toivottavasti muistin NGC numerot oikein). Vaaleasta taustataivasta johtuen näistäkään galakseista ei näkynyt  juuri mitään.

Galaksien jälkeen totesin, että tällä kelillä ei voi havaita kuin avonaisia joukkoja, joten etsin Ajomiehestä pienen avonaisen, joka oli Stock 8. Tämä kohde on juuri sopiva piirrettävä kohde huonolle pakkaskelille. Joukossa on muutama kymmenen tähteä, joista kirkkain 9 mag. Luettelon mukaan joukossa olisi myös sumua, mutta mene ja tiedä.....

Iiro Sairanen


MSN 8 with e-mail virus protection service: 2 months FREE*