Tähtitieteellinen yhdistys Corona Borealis

Tähtitieteellinen yhdistys Corona Borealis on rovaniemeläisten tähtiharrastajien oma yhdistys, jonka toiminta-alueena on koko Lappi. Yhtenä keskeisenä tavoitteenamme on herätellä kaikenikäisten ja erityisesti nuorten mielenkiintoa maailmankaikkeuttamme kohtaan. 

Pohjan Kruunu – Corona Borealis ry perustettiin Rovaniemellä syksyllä 2003. Vuonna 2019 yhdistys koki nimenmuutoksen, ja on nyt Tähtitieteellinen yhdistys Corona Borealis. Jäseniä yhdistyksellä on noin 50. Yhdistys järjestää kuukausittain jäsenilleen ja muille kiinnostuneille luentoja ja kerhoja – Tähti-iltamia, joissa käsitellään tähtitieteellisiä kysymyksiä jäsenten toiveiden ja iltojen vetäjien erikoisosaamisen mukaan. Lisäksi tutustutaan havaintovälineisiin kuten kiikareihin ja kaukoputkiin, ja kokoonnutaan ulos tutkimaan ihmeellistä tähtitaivasta.
Yhdistyksellä on jonkin verran havaintovälineistöä jäsenilleen lainattavaksi. Havaintopaikkana on käytetty mm. Rovaniemen eteläpuolella sijaitsevaa Kroopinpaloa.

Corona Borealis on lappilaisten oma tähtitieteellinen yhdistys, joka toimii yhteistyössä valtakunnallisen yhdistyksen Ursan kanssa. Erityistavoitteenamme on lasten ja nuorten valistaminen tähtitieteessä, jotta nuoret mielet voisivat kokea maailmankaikkeuden ihmetyksen, saisivat tietoa luonnosta, laajentaisivat maailmankuvaansa ja vahvistaisivat omaa luonnettaan. Tämä valistustyö kohdistuu myös laajaan yleisöön sekä seuran omaan jäsenistöön, ja se toteutetaan yhteistyössä koulujen ja mm. Rovaniemen kirjaston kanssa.

Tähtinen yötaivas on säväyttävä näky kenelle tahansa. Kun lisäksi tietää, mitä on näkemässä, tuo säväys muuttuu pysyväksi ihmetykseksi, joka saa ihmisen haluamaan ymmärrystä maailmankaikkeudesta ja omasta osastaan siinä. Tämä on se, mikä saa suomalaisetkin tähtiharrastajat lähtemään kotiensa lämmöstä paukkupakkaseen avaruutta ihmettelemään!