Ursa   Havaintokeskus   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

19.9.2005 Jorma Koski (a) Ursa fi

Tähtitornin ohje   Kaukoputken esittely   ~   Kaukoputken käyttöohje   CCD:n käyttöohje  

16" Meade LX200GPS kaukoputken käyttöohje

Meade kaukoputki ja käyttäjiä

Jalusta

Meaden jalusta on tyypiltään haarukkajalusta. Siinä kaukoputki on U-kirjaimen muotoisen haarukan välissä. Haarukan yläpäässä on deklinaatioakseli. Tuntiakseli on haarukan alla piilossa ohjausyksikön sisällä. Tähtikalliolla kaukoputki on pystytetty ekvatoriaalisesti, eli se on kallistettu siten, että tuntiakseli osoittaa kohti taivaan pohjoisnapaa. Tämä pystytystapa mahdollistaa valokuvaamisen myös kaukoputken päälle kiinnitettävällä kameralla.

Sekä rektaskensio- että deklinaatioakseleissa on sähköllä toimivat kääntömoottorit. Molemmissa akseleissa on myös kulma-anturit, joiden avulla kaukoputken tietokone laskee putken asentotiedon.

Etsin

Kaukoputkessa on pieni suuntauskaukoputki, sen suurennus on 8-kertainen ja siinä on lankaristikko. Etsin suunnataan siinä olevien suuntausruuvien avulla. Etsimen suuntaus on syytä tarkistaa joka ilta kirkkaan tähden avulla, sillä sen saattaa helposti liikahtaa putkea peitettäessä.

Fokusointi

Tarkennusta muutetaan kaukoputken takana olevasta pyöritettävästä nupista joko käsin kääntämällä tai sähköisesti moottorin avulla. Nupin pyörittäminen liikuttaa kaukoputken pääpeiliä hitaasti edestakaisin. Säätö on melko hidas ja joskus sitä on kierrettävä useita kierroksia oikean kohdan löytämiseksi.

Kaukoputkessa on myös digitaalinen aputarkennin, jolla suoritetaan tarkennuksen hienosäätö. Katso myös tarkennuslaitteen käyttöohje alempana.

Käsikäyttö

Kaukoputkea voi käyttää myös aivan käsikäyttöisenä ja jopa ilman sähköä. Sekä rektaskensio- että deklinaatioakseleissa on vapautukset, joilla putki vapautuu ja on käännettävissä käsin. Rektaskensiossa on myös manuaalinen hienosäätö, joka toimii vain kun lukitus on vapautettuna. Huomaa, että jos liikutat putkea käsin, niin sen tietokone menettää tiedon putken asennosta.
Lopetettuasi käsikäytön aseta putki osoittamaan vaakatasossa etelään ja tarkista, että haarukka on kierrostensa puolivälissä eli kahden mahdollisen kierroksen puolivälissä.

Jos Meaden virrat ovat päällä, älä käytä kaukoputkea käsin, rikkoontumisen vaara on olemassa.
Älä koskaan käännä kaukoputkea väkisin, sillä silloin on suuri vaara, että voimansiirto rikkoontuu!


Käynnistys

Torni

Tornin sähkötaulu Tornin alakerrassa on sähkötaulu, jonka läpinäkyvän kannen alla on pääkytkin vasemmassa reunassa. Tarkista, että sähköt ovat päällä. Avaa turvakytkimet. Avaa kuvun luukut painamalla pitkän irtojohdon päässä olevaa keinukytkintä, kun luukut pysähtyvät irrota kolme jöötiä stöpseliä kuvun reunalta, jotta johdot eivät katkeaisi kupua pyritettäessä. Irrotus aloitetaan vasemmalta järjestyksessä A-B-C. Ripusta johdot luukkuaukon reunojen koukkuihin. Nyt voit pyörittää kupua keinukytkimestä.

Lue myös Tornin käyttöohjeet.

Sähköjen kytkentä

virtakytkin.jpg

Ohjeissa usein mainittu ja tärkeä virtakytkin sijaitsee tornin alakerran jääkaapin yläosassa.

Se on haaroituskappale, jossa on punainen merkkivalo kytkimessä.

Kytkinmen perässä ovat kaukoputki, CCD ja jalustan pistorasiat.

Hasardien välttämiseksi:
virta on oltava pois ennen CCD:n kaapeleiden kytkemistä tornin yläkerrassa.

Siis varmistu, että ennen CCD:n kytkemistä on alakerran jääkaapin yläosassa haaroitusliittimen virta sammutettu eli punaisen kytkimen valo ei pala.

Kaukoputki

Poista peite putken päältä samoin kuin linssisuojukset. Asenna huurresuojaputki. Tarkista, että kaukoputki on päällisin puolin kunnossa. Kaukoputken käsiohjainta säilytetään muiden tarvikkeiden kanssa ohjausrakennuksessa alumiinisalkussa. Asenna käsiohjain paikoilleen kaukoputken jalustassa olevaan Keypad-liittimeen. Liitin napsahtaa paikoilleen itsestään pohjaan painettaessa ja se irtoaa liittimessä olevaa pientä lukituskynttä painamalla ja vetämällä. Tarkista että muutkin tarvittavat johdot on kytketty ennen kuin kytket kaukoputkeen virran päälle (kuten CCD). Nyt käy alakerrran jääkapilla ja kytke virta yläosassa olevasta haaroittimesta. Avaa peilin lukitus kiertämällä lukitusnupista, mikäli peili on jäänyt lukkoon. Putken käyttöä kannattaa harjoitella valoisan aikaan.
Pelin lukitusnuppiPelin lukitusnuppi

Mikäli haluat, että kaukoputki 'arvaa' oikein aloitussuuntansa, tarkista että putki on suunnattu etelään - rektaskensio on nolla ja deklinaatio on 0 astetta. Suunnat voi tarkistaa lukemakehistä ja tarvittaessa vapauttaa lukitukset ja kääntää putki oikeaan suuntaan. Suunnilleen oikea suuntaus helpottaa ensimmäisen kohteen löytämistä.

Meaden naamataulu Napsauta Meaden ohjaustaulusta virta päälle ON/OFF-kytkimestä. Käsiohjaimeen ilmestyy ohjelmiston versioteksti ja

jonkin ajan kuluttua kaukoputki on valmis käyttöön. Käsiohjain kysyy

paina ENTER ja

anna kellonaika numeronäppäimillä ja paina ENTER sekä

anna päiväys, jos se ei ole oikein; kuukausi vaihtuu alanuolilla. Lopuksi taas ENTER.

Käyttö

Ensimmäiseksi kaukoputki on suunnattava johonkin tunnettuun kohteeseen.

Kelaa valikoista esiin

ja paina ENTER. Putken käännyttyä Pohjantähteen avaa lukitukset ja suuntaa putki siihen käsin; lukitukset kiinni ja ENTER. Nyt Meade etsii sopivan suuntaustähden, kääntyy siihen ja pyytää sinua suuntaamaan putken käsiohjaimen nuolinäppäimillä kyseiseen tähteen - esimerkiksi Vegaan - lopuksi paina ENTER ja laite ilmoittaa

Muista suunnata samalla myös etsinputki kohti perustähteä!

Kääntäessäsi kaukoputkea tarkkaile putkesta roikkuvia johtoja ja pysäytä ajo jos johdot kiristyvät. Tämä on erityisen tärkeää CCD-kuvauksessa, jolloin johtoja on paljon. Kaukoputken ajon voi pysäyttää GO TO-näppäimellä, vaikka ajo olisi käynnistetty tietokoneesta.

Mikäli kohteesi ovat suunnilleen samalla alueella taivasta, kannattaa koordinaatit 'synkata' jokaisen kohteen kohdalla. Jos kohde on himmeä, eikä löydy helposti, niin kannattaa ensin etsiä joku kirkas tähti läheltä kohdetta ja ajaa ensin siihen, keskittää, synkata ja kääntää vasta sitten himmeään kohteeseen.

Jos putki lähtee väärään suuntaan tai uhkaa törmätä johonkin, paina GO TO-näppäintä uudelleen, jolloin ajo keskeytyy.


Käsiohjain

Meaden ohjain Kaikkia kaukoputken toimintoja ohjataan käsiohjaimella, jossa on lukuisten näppäimien lisäksi pieni nestekidenäyttö. Kohdeluetteloille ja kohteiden valinnalle sekä kaukoputken automaattiajolle on omat näppäimensä. Lisäksi myös joitakin erikoistoimintoja ohjataan omilla näppäimillään. Useimmat näppäimet toimivat sekä numero- että toimintonäppäiminä. Käsiohjaimessa on lämmitys, joka pitää sen nestekidenäytön toiminnassa pakkasellakin. Näppäimistössä ja näytössä on punainen taustavalo ja punainen led-valo, jota voi käyttää vaikka karttavalona. Tästä löytyy valikkokartta.

Jos jostain syystä kaukoputki on kadottanut sijaintinsa niin se on 60°44'00" N, 025°12'46" E ja korkeus merenpinnasta 90 metriä. Asetus löytyy myös valikosta:

kohdasta:
.

Alla on jokaisen näppäimen esittely:

ENTER

  Enter-näppäimellä suoritetaan valinta: kohde, kohdeluettelon tai valikon seuraava taso. Enterillä myös synkronoidaan kaukoputken suunta tunnettuun kohteeseen. Synkronointi tapahtuu kohteen etsimisen ja keskittämisen jälkeen painamalla Enter-näppäintä ja pitämällä se pohjassa kunnes ohjain piippaa ja näyttöön tulee teksti

MODE

  Näppäimellä palataan edelliselle tasolle - toimii kuten tietokoneen Esc-näppäin, ylin taso on "Select Item"; painamalla nyt toistamiseen MODE päästään tilaan:

  . Painamalla yli kaksi sekuntia saadaan tietoja kaukoputken tilasta, tietoja voidaan selailla alimmilla nuolinäppäimillä. Painamalla MODE päästään edelliselle tasolle.

GO TO

  GO TO-näppäimellä kaukoputki siirtyy valittuun kohteeseen ja uudelleen painettuna pysäyttää heti ajon. Keskeytettyä ajoa voi jatkaa painamalla GO TO-näppäintä kolmannen kerran.

NUOLINÄPPÄIMET (neljä)

  Nuolinäppäimillä on useita käyttöjä. Niillä voidaan siirtää putkea pohjoiseen, etelään, itään ja länteen. Ylös- ja alasnäppäimillä voidaan pyörittää esiin numeroita ja kirjaimia näitä syötettäessä; oikealle- ja vasemmallenäppäimillä siirretään kirjoituskohtaa.

NUMERONÄPPÄIMET (0-9)

  Näillä näppäimillä on syötetään numeroita ja lisäksi jokaisella on oma eritystehtävänsä:
 • 1 SPEED: vaihtaa liikkumisnopeutta, paina tätä ja sen jälkeen jotain numeronäppäintä 1 (hitain) - 9 (nopein)
 • 2 CALD: käytä Caldwell kohdeluetteloa
 • 3 M: Messierin luettelo
 • 4 FOCUS: siirry tarkennusvalikkoon
 • 5 SS: käytä aurinkokuntahakemistoa
 • 6 STAR: käytä tähtiluetteloa
 • 7 RET: ohjaa Meaden valaistua okulaaria, jos sinulla on sellainen
 • 8 IC: käytä Index Catalog kohdeluetteloa
 • 9 NGC: käytä New General Catalog kohdeluetteloa
 • 0 LIGHT: sytytä käsiohjaimen punainen karttavalo

ALIMMAT NUOLINÄPPÄIMET

  Näillä liikutaan valikoissa. Painamalla yhtäjaksoisesti liikutaan nopeasti. Myös näytön pitkien tekstien rullausnopeutta säädetään näillä näppäimillä. Lisäksi hienotarkennusmoottori toimii näillä näppäimillä.

KYSYMYSMERKKINÄPPÄIN

  Tällä saadaan ohjeita kulloisessakin tilanteessa. Pitämällä ?-näppäin alhaalla päästään käyttöohjekirjaan, josta pääsee takaisin MODE-näppäimellä.


Kohdeluettelot

SS

  Aurinkokunnan kohteet löytyvät omilla nimillään kelaamalla valikkoa. Esimerkiksi

STAR

  Tässä luettelossa ovat kirkkaimmat kiintotähdet sekä mielenkiintoisimmat kaksoistähdet.

M

  Messier kohteet löytyvät omilla numeroillaan. Esimerkiksi Lyyran rengassumu on M 57.

IC

  Index Catalog kohteet löytyvät omilla numeroillaan. Esimerkiksi Laguunisumu Jousimiehessä on IC1271 (löytyy myös nimillä M8 ja NGC6523).

NGC

  New General Catalog kohteet löytyvät numeronsa avulla.

Caldwell

  Syvän taivaan kohteita.

Sammutus

Käännä kaukoputki käsiohjaimella lepoasentoon valitsemallaja sammuta virta kaukoputkesta. Irrota käsiohjain sekä okulaari ja muut mahdolliset lisälaitteet. Tarvikkeet säilytetään tornin alakerrassa.

Peitä putki huolellisesti, jotta mahdollisesti kuvusta vuotava vesi ei pääse kastelemaan kaukoputkea. Jätä kaukoputken alla oleva lämmitin päälle.

Jos kaukoputki jää päälle, se 'kuristaa' itsensä deklinaatiomoottorin virtajohtoon ja vaurioituu.

Aja luukkuaukko sulkijapistorasioiden ulottuville ja kytke kaapelit takaisin aloittaen oikealta C-B-A. Sulje luukut ja tee kaikki muutkin toimet päinvastaisessa järjestyksessä kuin aloitettaessa.

Artjärven havaintokeskuksen tähtitorni

Muista aina tarkistaa ennen kuin poistut tähtitornilta:

 • kaukoputki on varmasti sammutettu
 • lämmitin on pienellä teholla
 • tarpeettomat sähkölaitteet ovat pois päältä
 • roskat ovat roskakorissa
 • hälytysjärjestelmä on päällä

  Näin toimien pidämme laitteet ehjinä, säästämme sähköä ja pidämme tähtitornin viihtyisänä!