ST-7 saapunut Yhdysvalloista


Lähetimme viime toukokuussa ST-7 CCD-kameran Yhdysvaltoihin herkistettäväksi. Siellä siihen vaihdettiin uusi, entistä herkempi ilmaisin.

Tämä uusi ilmaisin on fyysisiltä mitoiltaan ja pikselikooltaan täysin samanlainen kuin aikaisempikin, mutta sen herkkyyttä eli kykyä havaita valofotoneja on parannettu huimasti. Erityisesti tämä parannus näkyy spektrin sinisessä päässä jossa tämä uusi ilmaisin on jopa kymmenen kertaa herkempi kuin vanha ilmaisin. Käytännössä tämä merkitsee huomattavasti lyhyempiä valotusaikoja ja kameralla on mahdollista havaita 1-2 magnitudia himmeämpiä kohteita kuin aikaisemmin.

Mahdollisuudet havaita erittäin himmeitä kohteita ovat nyt lähes rajattomat. Tällä laitteistolla voidaan nähdä vaikkapa gammasäde-purkausten optisia vastikkeita tai tehdä erittäin himmeistä, jopa 18-20 magnitudin supernovista tarkkaa fotometriaa. Olemme laskeneet, että uusi ilmaisin yhdistettynä uuden 16 tuumaisen Meade-teleskoopin valonkeräyskykyyn on todellakin mahdollista havaita jopa 22 magnitudin tähtiä noin tunnin valotusajalla!

Tulevasuudessa yhdistyksen rahavarojen salliessa kameralle ostetaan useita lisätarvikkeita, kuten RGB-filtterisarja, joka mahdollistaa värikuvien ottamisen sinisen, vihreän ja punaisen suodattimen läpi sekä digitaalinen tarkennuslaite, joka helpottaa varsinkin CCD-kameran hankalaa tarkentamista ennen kuvausten aloittamista.

Syksyllä kokeillaan myös aktiiviseen optiikkaan perustuvaa laitetta, "AO-7":aa. Sen toiminta perustuu CCD:n eteen tulevaan pieneen peiliin, jonka asentoa muutetaan tietokoneella useita kertoja sekunnissa. Tämä tarkentaa seurantaa valotuksen aikana ja parhaimmillaan laite korjaa jopa ilmakehän aiheuttamia häiriöitä. Ohessa yksi kuva tällä laitteella otettuna spiraaligalaksi Messier51:stä internetistä haettuna ja suunnilleen vastaavalla laitteistolla kuin meillä on tällä hetkellä.Nyrölän Observatorion pääsivulle
Takaisin Siriuksen kotisivulle