16 tuumainen Meade LX200 teleskooppi


Nyrölän observatorion uusi teleskooppi on suurin sarjavalmisteisista Schmidt-Cassegrain tyyppisistä kaukoputkista. Kaukoputki on täyttänyt kaikki jyväskyläläisten tähtiharrastajien odotukset erittäin laadukkaana havaintovälineneenä, ja sillä saadut havainnotulokset ovat kansainvälisestikin huippuluokkaa harrastajatasolla.


Taustatietoa

16 tuumainen Meade-teleskooppi Kun Sirius sai talvella 1999 Wihurin rahastolta apurahan kaukoputken hankintaan, oli kaksi vaihtoehtoa: joko ostaa valmis kaukoputki tai tehdä sellainen itse. Mitä pidempään asiaa mietittiin sitä vahvemmaksi nousi tehdastekoinen kaukoputki ja niistä erityisesti 16-tuumainen Meade LX200.

Valmisputken etuina pidettiin mm. takuuta ja varaosien saatavuutta sekä lisätarvikkeiden runsasta tarjontaa, kun taas vastaavasti itsetehtyä olisi pitänyt itse myös korjata ja kehittää. Näin sitten jätimme tilauksen kaukoputkesta, vaikka rahoituksesta puuttuikin jokunen kymppitonni.

Rahoitus kuitenkin saatiin järjestettyä useiden tukijoiden ansiosta, joita Sirius haluaa kiittää vielä kerran lämpimästi!


Optiikka

Uusi kaukoputki on tyypiltään Schmidt-Cassegrain peiliteleskooppi, joten siinä on kahden peilin (pääpeili ja apupeili) lisäksi kaukoputken suuaukossa erityinen korjauslinssi, joka korjaa pallomaisen pääpeilin aiheuttamat kuvausvirheet. Hulppean 416 mm läpimittaisen pääpeilin heijastama valo heijastuu takaisin korjauslinssiin kiinnitetyn apupeilin kautta sen keskellä olevasta reijästä kaukoputken takana olevaan polttopisteeseen. Pääpeilin aukkosuhde on 3, mutta kupera apupeili pidentää kaukoputken polttovälin neljään metriin.

Kaavio Meaden optiikasta

Tämä ratkaisu tekee putkesta poltoväliin nähden erittäin lyhyen, alle yhden metrin mittaisen, joten kaukoputkea on helppoa käsitellä. Kaukoputki fokusoidaan siirtämällä pääpeiliä ruuvilla edestakaisin. Teoreettinen erotuskyky on 0.3 kaarisekuntia ja suurin käyttökelpoinen suurennus (800x) saavutetaan 5 mm polttovälisellä okulaarilla. Kaukoputken mukana tulee yksi 26 mm okulaari, joka antaa 156-kertaisen suurennoksen. Oksasen Arto on luvannut Siriuksen käyttöön omaan pienempään Meadeensa hankkimiaan tarvikkeita, mm. Meaden (f6.3) ja Optecin (f3.3) reducerit, jotka lyhentävät putken polttovälin vastaavasti 2500 ja 1300 milimetriin sekä Nikon-kamerasovitteen.

Lisätarvikkeita on hankittu vuoden 2000 aikana runsaasti. Tarkempaa tietoa Nyrölän tämän hetkisestä laitteistosta löytyy Nyrölän esittelysivulta.


Jalusta

Meade jalustalla Jalustaratkaisuna on erittäin tukeva U-kirjaimen muotoinen haarukka, jonka yläpäähän teleskooppi on kiinnitetty putken molemmilta puolilta. Haarukka on alumiinivalua ja hyvin tilava, joten vaikka sen perään kiinnittäisi CCD-kameran niin sillä pääsee katsomaan aivan taivaan pohjoisnapaan saakka. Kaukoputki kääntyy deklinaatiosuunnassa haarukan valissä kun rektaskensiosuunta on toteutettu taas koko haarukkaa kääntämällä.

Kaukoputkea voidaan kääntää käsin avaamalla lukitukset tai sähköisesti sisäänrakennetuilla servomoottoreilla. Suurin kääntönopeus moottoreilla on 4 astetta sekunnissa ja hitain 15 kaarisekuntia sekunnissa.

Kaukoputki painaa noin 120 kiloa, josta jalustan osuus on noin puolet, joten ihan pikkuputkesta ei tosiaankaan ole kyse.


Ohjausjärjestelmä

Meaden tietokone- ja kytkentäpaneeli LX200 teleskoopin 'aivot' ovat sen jalustan sisään asennettu tietokone, joka ohjaa teleskoopin kaikkia toimintoja. Sen muistissa on yli 64.000 kohteen tiedot, joten sen läpikäymiseen mennee jokunen havaintoyö!

Mukana ovat täydellisinä mm. Messier, NGC, IC, Uppsala ja SAO luettelot, lisäksi myös yli 20.000 muuttuvaa tähteä ja Kuu ja kaikki planeetat. Kun kaukoputki on aluksi suunnattu, niin kohteet löytyvät helposti tietokoneen kääntäessä kaukoputkea.


Kaikkia toimintoja ohjataan käsiohjaimesta, jossa on näppäimistön lisäksi muutaman tekstirivin nestekidenäyttö. Kaukoputken käyttö on helppoa, kun esimerkiksi halutaan katsoa Herkuleen pallomaista tähtijoukkoa näppäillään seuraavasti: [M] [1] [3] [Enter] [Goto] ja muutamassa sekunnissa kohde on kaukoputken kuvakentässä.

Muita ohjausjärjestelmän hienouksia ovat mm. Programmable Smart Drive eli kaukoputki voidaan ohjelmoida seuraamaan tähtitaivaan liikettä erittäin tarkasti ja High-Precision Pointing, jonka avulla on mahdollista saavuttaa noin 1 kaariminuutin suuntaustarkkuus. Kaukoputkessa on myös monipuoliset liitynnät mm. CCD-kameralle automaattiseurantaa varten ja tietokoneelle, jolloin kaukoputkea voidaan ohjata huoltorakennuksesta käsin.


Asennus

Nyrölän tähtitornille uusi kaukoputki saatiin lauantaina kesäkuun 6. päivä 1999 Peilinkirkastus pirskeiden yhteydessä. Kaukoputki asennettiin silloin Valmetin Rautpohjan tehtaalla valmistetun jalustan päälle, jonka avulla se suunnattiin tarkasti kohti taivaan pohjoisnapaa. Kaukoputki on nyt kuvun keskipisteeseessä noin puolentoista metrin korkeudella. Tämä ekvatoriaalinen pystytys mahdollistaa valokuvaamisen sekä kaukoputken läpi, että sen päältä.

Lue artikkeli Meaden asennustalkoista!


Kokemuksia Meaden käytöstä

Kun uutta kaukoputkea oli pitkään odotettu, olivat odotuksetkin korkealla. Nyrölän erinomaiset olosuhteet yhdistettynä liki kymmenkertaisella valonkeräyskyvyllä Rihlaperän pääputkeen verrattuna mahdollistavat havaintoja joista tuskin on uskaltanut edes haaveilla. CCD-kameralla päästiin lähelle 22 magnitudia ja sillä on otettu upeita värikuvia syvän taivaan kohteista.

Syksyn 1999 ja koko vuoden 2000 aikana Meade-teleskooppi ja Nyrölän tähtitorni ovat olleet erittäin aktiivisessa toiminnassa. Lähes aina kun on ollut selkeää, niin joku on ollut Nyrölässä tekemässä havaintoja. Havaintotoiminnassa on keskitytty pääasiassa CCD-kuvaukseen, mutta myös visuaalihavaintojenkin tekoon on kaikilla sama mahdollisuus kuin CCD:n käyttäjilläkin.

Meaden suomenkieliset käyttöohjeet nyt web-versiona.

Nyrölä on ollut mukana useissa kansainvälisissä havaintoprojekteissa. Lisäksi kerran viikossa päivitettävään viikonkuva -sivulle lisätään säännöllisesti Nyrölässä otettuja CCD kuvia. Visuaalihavainnoissa suuri erotuskyky ja lisääntynyt valovoima on tuonut huimia näkymiä sekä planeettoihin että kaukaisiin galakseihin. Nyrölässä on nähty visuaalisesti mm. Enchen jako Saturnuksesta, Messier 97:n kolme keskustähteä, Messier 51:n spiraalihaarat, upeita yksityiskohtia Veil-Nebulasta ja kaukainen galaksijoukko, Stephanin Kvintetti.

Kaukoputki on kaikkien Siriuslaisten vapaassa käytössä. Se on ylittänyt kaikki odotukset huippulaatuisena havaintovälineenä Nyrölän erinomaisissa havainto-olosuhteissa ja toiminta tulee jatkumaan samalla aktiivisuudella tulevaisuudessakin.

Lisätietoa teleskoopista Englanniksi löytyy Meaden kotisivuilta.


Nyrölän Observatorion pääsivulle
Takaisin Siriuksen kotisivulle