RGB-suodatinsarja saapunut


Nyrölän observatoriossa syväntaivaan kohteiden värikuvaus ST-7 CCD-kameralla on nyt mahdollista sinne hankitun värisuodatinkiekon ansiosta.

Vuonna 1994 pääsimme kokeilemaan CCD-kuvausta ensimmäistä kertaa Rihlaperän tähtitornilla. Jo tuolloin värikuvauksen mahdollisuus CCD-kameralla oli tiedossa ja vaikka kuvausten tulokset tavalliseen filmimateriaaliin verrattuna olivat päätähuimaavia, niin pian kuitenkin selvisi että kunnollisten värikuvien ottamiseen tarvittaisiin huomattavasti paremmat olosuhteet kuin mitä Rihlaperässä oli tarjolla.

CCD-kamera ei pysty muodostamaan suoraan värillistä kuvaa. Värikuvaus on kuitenkin mahdollista, sillä tarvittava väri-informaatio kohteista saadaan kuvaamalla ne sinisen, vihreän ja punaisen suodattimen läpi. Kuvankäsittelyohjelmalla nämä kuvat yhdistetään jolloin muodostuu värikuva. Tämä RGB-tekniikka mahdollistaa tarkemmat värit syväntaivaan kohteista kuin mitä tavallinen filmimateriaali voi tarjota. Lisaksi CCD:n suuri herkkyys mahdollistaa hyvin himmeiden kohteiden värikuvauksen, mikä tavallisella filmille ainakin harrastajien käyttämillä kaukoputkilla on mahdotonta.

Nyt hankittu laite koostuu CFW8 -suodatinkiekosta sekä CFW5C -värifiltterisarjasta. Kiekkosarja on motorisoitu ja tietokone osaa vaihtaa aina valotuksen päätyttyä uuden suodattimen kameran eteen. Koska CCD on hyvin herkkä infrapunaiselle valolle, jokainen suodatin on päällystetty infrapunasäteilyn estävällä kalvoituksella, jotta tämä silmälle näkymätön lämpösäteily ei muuttaisi kohteiden väriä. SBIG:n sivuilta näet jokaisen (sinisen, vihreän ja punaisen) suodattimen valonläpäisyarvot eri aallonpituuksilla.

Kuluvan syksyn aikana laitteella pyritään ottamaan kuvia aina kelien salliessa ja niitä tullaan julkaisemaan Nyrölän observatorion sivuilla.

Ensimmäisiä värillisiä CCD-kuvia löydät täältä.


Nyrölän Observatorion pääsivulle
Takaisin Siriuksen kotisivulle