Uusi teleskooppi käyttövalmiina!


Siriuksen ylpeys, 16 tuumainen Meade-teleskooppi on pienten alkuvaikeuksien jälkeen asennettu onnistuneesti Nyrölän tähtitornille.


Taustatietoa

Uusi Meade-teleskooppi saapui Jyväskylään 28.5.1999, vain päivää aikaisemmin ennen sen asennustalkoita. Tanskalaisen maahantuojan kanssa oli hieman vaikeuksia kaukoputken toimittamisessa Suomeen ja putki seisoi siellä varastossa useamman viikon pölyä keräämässä.

Kymmenien puhelinsoittojen ja faksien lähettämisen jälkeen teleskooppi vihdoin lähti Tanskasta vain neljää päivää ennen sen suunniteltua asennustalkoita.

Asennus

Lauantaina 29.5. kello 12.00 aikoihin Peilinkirkastus Pirskeiden yhteydessä aloimme purkamaan kahta laatikkoa, joissa teleskoopin osat olivat. Emme olleet tilanneet jalustaa, vaan teetätimme sen Valmetin tehtaalla 10mm haponkestävästä teräslevystä. Oikeaan kulmaan kallistettu jalusta mahdollistaa teleskoopin pystytyksen ekvatoriaalisesti. Ohjausosa laitettiin paikoilleen jalustaan ensimmäiseksi ja siihen piti tulla kiinni suuri alumiininen haarukka, jonka varassa kaukoputki liikkuisi. Availimme paketteja mutta ihmetellen jouduimme toteamaan, ettei kyseistä jalustan osaa löytynyt mistään paketista! Yritimme vielä saada suomalaista ja tanskalaista myyjää sekä paikallista kuljetusfirmaa kiinni mutta koska oli lauantai, mitään asialle ei ollut tehtävissä, vaan sen selvittäminen jäi seuraavalle viikolle.

Heti seuraavana maanantaina asia selvisi: jalustan haarukkaosa oli jäänyt jostain syystä Tanskaan! Puhelinsoiton jälkeen se laitettiin sieltä heti postiin ja se saapuikin Suomeen muutamassa päivässä.

Pääsimme yrittämään asennusta uudelleen seuraavana sunnuntaina 6.6. Tuolloin asennus sujui ongelmitta ja jo tunnin kuluttua asennuksen aloittamisesta noin kello 14.00 pääsimme katsomaan ensimmäistä kertaa uudella teleskoopilla. Kohde oli noin 4 kilometrin etäisyydellä sijaitseva GSM-masto. Nämä ensimmäiset näkymät vakuuttivat putken erinomaisesta optiikasta ja helppokäyttöisyydestä.

Nyt kuluvan kesän aikana jalusta pyritään suuntaamaan tarkasti kohti taivaan pohjoisnapaa, jotta valokuvaus sekä tavallisella että CCD-kameralla olisi mahdollista. Asiasta kerrotaan kuluvan kesän aikana lisää töiden edistymisen mukaan.

Lisää kuvia asennuksesta löydät kuvasivulta ja tietoa Nyrölän menneistä tapahtumista aikaisemmat tapahtumat -sivulta


Nyrölän Observatorion pääsivulle
Takaisin Siriuksen kotisivulle