Jalusta

< Afokaalinen kuvaus | Kuvausopas | Napasuuntaus >

Jalustan merkitys tähtikuvauksessa on erittäin merkittävä. Sen tehtävänä on kompensoida maapallon pyörimisestä johtuvaa tähtien näennäistä liikettä taivaalla. Tähtikuvauksessa käytetään yleensä hyvin pitkiä valotusaikoja, joiden aikana tähden kuvan on pysyttävä kameran kennolla riittävän tarkasti paikallaan. Vaadittuun tarkkuuteen vaikuttaa kuvausobjektiivin polttoväli ja kameran pikselin koko. Lyhyellä kameraobjektiivilla (polttoväli < 50mm) kuvatessa hyvinkin karkea seuranta voi riittää, pitkäpolttovälisellä kaukoputkella (polttoväli > 1000mm) kuvatessa korkealaatuinenkin jalusta tarvitsee avukseen seurannanohjausta, jolla varmistetaan riittävä seurannan tarkkuus valotusten aikana. Edullisellakin jalustalla voi siis päästä hyvin tähtikuvauksen makuun, mutta kuvausoptiikka on valittava jalustan kykyjen mukaan. Jalustan on myös pystyttävä kantamaan koko kuvauskaluston massa (Kaukoputket, kamerat, suodinpyörät jne. jne.).

Jalustaan kannattaa panostaa merkittävä osuus tähtikuvauskaluston budjetista. Terävästi piirtävästä kaukoputkesta, automaattitarkennuksista jne. ei saa täyttä hyötyä, ennenkuin jalusta mahdollistaa täysin pistemäiset ja pyöreät tähdet. Jalustan jos minkä kohdalla pätee sanonta: "Halvalla ei saa hyvää".

Jos omistat jo jalustan, kannattaa sen ominaisuudet ja suorituskyky oppia testaamalla tuntemaan läpikotaisin. Näin tiedät mihin jalustasi pystyy, eikä matkan varrella tule pettymyksiä. Samalla osaat asettaa vaatimukset seuraavalle jalustalle, jos tähtikuvausharrastuskipinä iskee oikein kunnolla ja paremman jalustan avulla uskot pääseväsi parempiin tuloksiin.

Jalustatyypit

GEM (German Equatorial Mount)


Kuvassa amerikkalainen Astro-Physics 900GTO -jalusta.

Yleisin jalustatyyppi tähtikuvauksessa on saksalainen pystytys (GEM).

Ammattimaiset jalustat

  • Astro-Physics 3600/1200/900
  • Software Bisque ME
  • Takahashi NJP/EM-500/EM-400
  • 10micron GM4000/GM2000

Keskitason jalustat

  • Losmandy

Dobson

Dobson jalusta on alunperin suunniteltu edulliseksi ja tukevaksi jalustaksi visuaalihavaintoja varten. Dobson voidaan pystyttää nk. Ekvatoriaaliselle alustalle, jolloin sillä voi harrastaa kevyttä valokuvausta. Yleensä tällaisten jalustojen hyvä puoli on varsin kookas tuntiakselin kehä, mikä pienentää seurantavirheitä. Toisaalta jalusta on vaikea napasuunnata ja alustat ovat aika hinnakkaita. Käytännössä tämä yhdistelmä onkin aika lähellä Haarukkajalustaa

Haarukka

Haarukka-jalustaan törmää yleisimmin Meaden ja Celestronin Schmidt-Cassegrain kaukoputkien yhteydessä. Tällaisella yhdistelmällä saa rahoilleen yleensä parhaan vastineen, kun ottaa huomioon, että samassa paketissa saa sekä goto-jalustan että kaukoputken. Samalla täytyy kuitenkin ymmärtää, että tällainen yhdistelmä, jonka hinta on alle puolet laadukkaan GEM-jalustan hinnasta, ei voi yltää seurannassa näiden tasolle. Tällaisessa haarukka-jalustassa esiintyy enemmän jaksollisia sekä satunnaisia virheitä, kuin hyvissä GEM-jalustoissa.

Edellisestä ei pidä kuitenkaan vetää johtopäätöstä, että haarukka-jalusta olisi huono tähtivalokuvaukseen. Eräät maailman suurimmat kaukoputket lepäävät nimittäin haarukka-jalustan varassa. Ongelma on luonnollisesti edullinen hinta, joka tarkoittaa huokeita valmistusosia sekä sarjavalmistusta.

Napasuuntaus

Napasuuntaus on erittäin tärkeä osa jalustan pystytystä tähtikuvausta varten. Parhaimman tuloksen saa Drift Align menetelmällä. Lyhyellä optiikalla kuvatessa, myös nopeammat menetelmät voivat olla riittäviä. Lue lisää napasuuntauksesta seuraavassa kappaleessa.

Hyvästä napasuuntauksesta ja seurannan tarkkuudesta on myös harmia. Kameran ilmaisimessa on häiriöitä, jotka kertautuvat pinotessa kuvia ja eivät näinollen poistu kuvista vaikka yksittäisiä valotuksia olisi useita. Ongelmaa voi välttää siirtämällä kuvakenttää hieman jokaisen valotuksen välissä, jottei kennon virheet ole samassa paikassa. Tätä tekniikkaa kutsutaan englanniksi termillä "Dithering". Dithering hoidetaan yleensä automaattisesti automaattisen seurannanohjauksen ja valotustenohjausten yhteydessä.