Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

jori.hamalainen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 11.06.2008


 

Itse kun tutkailin tutkien tarkkuutta, muistaakseni Boltek:n lelut antoivat 5 asteen tarkkuuden suunnalle. Ei ihme ettei tota ominaisuutta pahemmin mainita webbisivulla ja muussa materiaalissa. Moiset speksit kuten instrumentin tarkkuus kuitenkin ovat aika tärkeitä 'tieteellisille' mittalaitteille -> joten tiputan Boltekit lelu-kategoriaan. Ts. kannattaako siis hirveästi nähdä vaivaa 'kalibrointiin' kun annettu data silti on mitä sattuu.

Tämän takia kolmiomittaukset sun muut pitäisi laskea salamapaikantimen antaman viivan sijasta kartiolla, minkä sisällä esim. 90% todennäköisyydellä salama oli. Ja monen tutkaimen kartion avulla antaa paikka sekä estimaatio saavutetusta tarkkuudesta. Näin taitaa ILL:n tutkaverkko toimia, koska silloin aikoinaan kun dataan pääsi käsiksi, verkko antoi iskemän laskennan tarkkuuden, joka saattoi olla huonoimmillaan jopa kilometrejä.

Kannattaa kuitenkin muistaa että Boltek antaa 'lineaarisen' suunnan tarkkuudellaan, ja jos pohjakartta on eri projektiolla niin sekin heittää jo iskupaikkojen suuntaa systemaattisesti. Itse säätäisin ilman parempaa ymmärrystä tutkaimet magneettiseen pohjoiseen koska se on helpompaa ja yhteistä kaikille tutkille. Sen jälkeen vain paikkakuntakohtainen korjauskierto tohon todellinen vs. magneettinen pohjoinen mittausdataan ja kolmiomittaukseen raportoidun datan pitäisi osoittaa maantieteelliseen pohjoisnapaan.

Mutta älkäät ymmärtäkö väärin, itsekin katselen WASP2:n sivuilta millä suunnalla ja summittaisella etäisyydellä ukkos*alue* on minusta.

---

Mielenkiintoisempi, kustannustehokkaampi ja tarkempi ratkaisu olisi tehdä salamapaikanninverkko näillä.. Sivut väittävät 1 asteen tarkkuutta. Tosin phase 180 asteen heikkous tässä ratkaisussa eli 1 paikannin ei tiedä räpsyikö pohjoisessa vai etelässä, ja tämä heikkous saadaan siis korjattua kahdella paikantimella.

Gurun sivut: http://members.home.nl/fkooiman/lightning/
- täällä myös myydään valmista laitteistoa jos itse ei halua rakentaa
Ja yksi kokoomasivu: http://users.edpnet.be/DanielV37/Detecteur3/index_full.htm

Tämän kuvan mukaan Suomessa olisi 4 tällä DIY-tekniikalla toimivaa tutkaa joista 3 offline:
http://members.home.nl/fkooiman/lightning/picture4.png

Saisivat vain tehdä Linux-pohjaisen softan niin itsekin innostuisin enemmän. Linux-digipoksi kun muutenkin on 24h päällä.

t. Jori




--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html