Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.06.2008



Lainaus Kari Sillanpää <kari.sillanpaa_ät_multi.fi>:

> Kalibrointi tutkalle on ikuista. Suunnan "kalibrointi" on
> kohtuullisen helppoa. Etäisyyttä ei kokemukseni mukaan saa
> kovinkaan tarkaksi ainakaan kaikkiin ilmansuuntiin. Kolmiomittaus
> tarjoaa yllättävänkin tarkkaa dataa, mutta sen heikkous on
> vielä yksittäisten tutkaimien mittatiedon laadun validointi

Itse olen todennut asian niin, että suunnan asettaminen onnistuu kohtuudella kohdalleen, joskin ilmesesti juuri antennikuviosta johtuen siinäkin on omat epätarkuutensa, mutta keskimääräinen näyttämä on saatavissa kohtuu hyvin paikalleen.

Olen edellisinä kesinä tutkinut tutkaimien näyttötarkuuksia käyttäen vertailudatana sadetutkien näyttämiä voimakkaita kaikuja, näiden voinee aika hyvällä korrelaatiolla kohdistuvan voimakkaimpiin salamointikeskuksiin. Näissä vertailuissa näkee joskus jopa 30 asteen systeemaattisia suuntapoikkeamia..

Etäisyyden tarkasta kalibroinnista olen itse luopunut. Olen antanut ymmärtää, että sitä ei saa tarkaksi. Etäisyys saattaa vaihdella jopa saman solun kohdalla salamoinnin voimakkuuden mukaan. Ensin ukkoskeskus näyttää olevan kaukana ja solun kehittyessä etäisyys yhtäkkiä hypähtää oikeaan etäisyyteensä. Myös vuodenaika (ilman lämpötilat) tuntuvat vaikuttavan radiosignaalien etenemiseen ja muuttavan näin tilannetta kuukaudesta toiseen.

Kaiken kaikkiaan melko suurelle etäisyyshajonnalle jakautuvaa salamaniskukuviota täytyy osata lukea. Tämä tiedoksi niille, joka yrittävät lukea ukkosten sijaintia yksittäisten tutkaimien avulla. Lähimpiä ja eikä kauimpia tietyssä suunnassa näkyviä iskuja ei kannata ehkä tuijottaa sokeasti. Ukkostutkaimien softat pyrkivät etsimään salamointikeskusten paikkoja ja monilla nämä näytetään kartalla. Niidenkin etäisyydet voivat heittää, mutta ovat parempia kuin koko hajontakuvion tuijottaminen.

Itse lasken enemmän kolmiomittausprojektien varaan. Niistä tippuu paljon todellista dataa pois, yhtenesovittamisongelmien vuoksi, mutta ne iskut, jotka on onnistuttu paikantamaan lienevät  melko hyvin paikallaan. Täytyy kuitenkin muistaa se, että jos kolmiointi tehdään vain kahden tutkaimen avulla ja jos jomman kumman tai molempien suuntakalibrointi on pielessä, niin myös tulos on pielessä.

StrikeStarissa ja WASP:ssa on Suomessa varsin monta tutkainta. Biltzortung on mielenkiintoinen, mutta Suomessa siihen on liittynyt vielä hyvin harva asema. Olen ymmärtänyt, että BO pyrkii tekemään korjauksia sekä tutkaimen aikaleimassa, että suuntakalibroinissa ja antennin herkkyydessä oleviin poikeamiin.

-VeikkoM-

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html