Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jenni Teittinen (jenni.teittinen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.05.2008



Hei,  

Nyt minunkin on pakko kommentoida tapausta. Olemme saaneet kaksi ilmoitusta maasta pilveen ulottuvasta pyörteestä ja (vain tutkimuskäyttöön, valitettavasti) kuvaa suppilomaisesta pilvestä pienen kumpupilven alapuolella (siis eri kun Aamulehden kuvat). Tämä tapaus on todella erikoinen, enkä olle vastaavaan törmännyt. On selvää että tuon pienen kumpupilven nousuvirtaus ei ole niin voimakas että se aiheuttaisi trombin synnyn (Wakimoto Wilson -89 mekanismilla- siinä siis pilven nousuvirtaus voimistaa maanpinnan lähellä olevan heikon pyörteen trombiksi). Kuitenkin tuo pilven alla oleva suppilo näyttää olevan pilveä ja silminnäkijät näkivät sen yhteyden maan pintaan. Teoriani on seuraava: Pyörre sai alkunsa pölypyörteestä ja kasvoi ulottumaan pilven alarajan korkeudelle. Pilven alla syntyy suppilopilvi kun pyörteessa ilmanpaine on hieman ympäristöa alhaisempi jolloin LCL saavutetaan. Eli luokittelen tapauksen pölypyörteeksi.  

Terveisin Jenni


From: owner-myrskybongarit-l_ät_ursa.fi [mailto:owner-myrskybongarit-l_ät_ursa.fi] On Behalf Of Aki Saarela
Sent: 26. toukokuuta 2008 16:04
To: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi
Subject: Re: [myrskybongarit-l] Re: Trombi siirsi autoa Kangasalla

Itse en osaa sanoa Uranuksen vaikutuksesta asiaan, mutta nyt tuli mieleen että tehkääpäs joku Unsharp Mask -guru luonnos tuosta kuvasta?? Mitä itse laitan merkille:

  • Funnel jatkuu aina pilveen saakka, mutta ei edemmäs. Ei yli tai sivulle. Tämä viittaisi sen päättyvän pilveen.
  • Suppilon "osumakohta" pilvessä on tumma, ympäristöään tummempi alue. Tämäkin liian sopivaa ollakseen sattumaa.
  • Jos (jos, JOS) tämä spekulaatio on totta, meneekö itse asiassa trombin määritelmä uusiksi? Tämä ulottuu pilveen saakka (trombin määritelmä), vaikka ei voi omata trombin syntymekanismia pilven luonteesta johtuen.

Kuvasta päätellen ilmiö on melko heikko. Tämä olisi luokkaa heikoin trombi ikinä, expanded Fujita scale -2 :)

Tosin havaintokulmasta johtuen puuston taakse jää melko korkea katvealue, jolla suppilon alaosa ei ole näkyvissä, mutta miten suuria ihmeitä tuossa nyt sitten ehtisi tapahtumaan... pölypyörrehän on aina vahvin ja näkyvissä ensin ja selkeimmin alaosastaan, trombi taas päinvastoin. Siinäkin mielessä tuon hentoisuus puoltaa pölypyörrettä... pölypyörrettä, joka ulottuu pilveen asti... siis trombia? Häh!?

Unsharp mask!?

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html