Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: JaanaJohanna Koverola (jaana.koverola_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.03.2008



Hyvää pääsiäistä vaan kaikille!

Kun etsii jotain niin löytää jotain muuta, aika usein. Minä löysin yhden vanhan kuvasarjan mistä on pitkään pitänyt kysyä teiltä asiantuntijoilta.

Kesällä 2006 ihmettelin "räjähdyspilviä" horisontissa ja kurvasin läheiselle mäelle kuvaamaan. Ilmiö osoittautui suihkuvirtaukseksi, ainakin minun mielestäni. En ole koskaan muulloin nähnyt suihkuvirtauksen tuolla tavoin kasvavan horisontista ja ampaisevan yli taivaan, vaikka noita pitkiä raitoja (muitakin kuin lentokoneiden jälkiä) muuten tietysti näkee taivaalla useinkin. Wikipediasta luin:
"On olemassa myös pienialaisia lyhytkestoisia alatroposfäärin suihkuvirtauksia, joiden nopeus on 15-30 m/s. Nämä liittyvät usein matalapaineen rintamarakenteeseen (syöttövirtaus). Myös korkeapaineessa inversion yhteydessä kitkan vaikutuksen katkeaminen ja tiheysero voivat saada aikaan inversion ylärajalle yöllisen alatroposfäärin suihkuvirtauksen ."

Kiinnostaisi tietää mikä laatu tässä nyt sitten mahtoi olla kysymyksessä...? (pystyykö kuvien perusteella sanomaan?) Pienintä alkua en ehtinyt kuvaamaan. Viidennestä kuvasta eteenpäin olen toisessa paikassa kuvaamassa, edellisestä 3,5 kilometriä lounaaseen sijaitsevassa niemessä. Pilvet tuntuvat tulevan samalla tavoin yli, joten se puoltaisi kai ylätroposfääriä? Tapahtuma oli heinäkuun iltana 17.7.2006 klo 21 paikkeilla. Sää oli kirkas kuten alussa näkyy. Suunnat olivat sellaiset että suihkuvirtaus tuli melko suoraan etelästä ja pilvipeite levisi idän puolelta peittäen puolenyön jälkeen pikkuhiljaa koko taivaan. Kuvat näkee täältä: http://www.quintile72.net/suihkuv.htm

jjoh

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html