Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 28.01.2008


> [...] (esim em 300mm telellä) [...]

Tuollaisilla teleputkilla, joissa on pitkän polttovälin takia lyhyt syväterävyysalue, joutuu eittämättä huseeraamaan korostuneen tarkasti tarkentaessa.

Mutta jotta herkkähermoisimmat :) eivät ihan tyystin kauhistuisi, niin täytynee muistuttaa, että laajakulmalaseilla tarkennus voi olla paljon suuripiirteisempää, koska lyhyellä polttovälillä syväterävyysalue on paljon paljon laajempi. Kaikki tietysti riippuu siitä mitä kuvataan.

Eli jollain lyhyellä polttovälillä (esim. 20-35mm tms.) ja himmennetyllä aukolla (esim. f5.6, f8 jne.) voi tarkennuksen roiskaista "hiukan sinne päin" ja hyvää tulee.

Maisemakuvauksessa, jota myrskyihin liittyvä kuvaaminen ainakin itselleni useasi on, ei ole suinkaan mikään selviö, että tarkennetaan aina juuri äärettömään, eli esim. horisonttiin tai taivaankappaleisiin. Silloin suuri osa syväterävyysalueesta menetetään "äärettömän taakse".

Maisemakuvauksessa pyritään monasti tarkentamaan ns. hyperfokaalipisteeseen, jolloin syväterävyysalueen takareuna on äärettömässä eli esim. horisontissa. Varsinainen tarkennuspiste itsessään on jossakin äärettömän ja kuvaajan välissä. Silloin syväterävyysalueen etureuna on paljon lähempänä kuvaajaa, kuin jos tarkennuspiste olisi säädetty äärettömään. Eli kuvassa tarkkana näkyvä kuva-ala maksimoidaan.

Nyrkkiarvona voi heittää, että 1/3 syväterävyysalueesta on tarkennuspisteen etupuolella ja 2/3 takapuolella.

Syväterävyydestä ja hyperfokaalipisteestä voi opiskella lisää esim. täällä: http://www.dofmaster.com/dof_defined.html http://www.dofmaster.com/hyperfocal.html

-- 
Teemu Mäntynen
http://www.mantynen.com/teemu/

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html