Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ari-Juhani Punkka (ari-juhani.punkka_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.08.2005



Moi,
Ensin ajattelin, että en puutu tähän keskusteluun, mutta pakko kai muutamia datapolitiikkaan liittyviä asioita on oikaista. Tämä ei ole virkamiehien ja nykyisen datapolitiikan puolustuspuhe, vaan lista faktoista, jotka selittävät nykyisen tilanteen.

  1. Sääennusteiden ja -palveluiden tuottajat Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen sääpalvelut on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osio (Turvallisuussääpalvelu) tarjoaa kansalle ilmaisia (verovaroin kustannettuja) varoituspalveluja. Toinen, täysin itsenäinen osio (Asiakaspalvelu) tekee bisnestä eikä saa käyttöönsä sentinlatia verorahoja. Heidän olemassaolonsa on täysin riippuvaista tuotteiden ja palveluiden menekistä.

Kolmansina, täysin IL:n ulkopuolisina tekijöinä soppaa hämmentävät kaupalliset yritykset (mm. Foreca ja Meteoconsult). Kuten Mats jo arvelikin, kaikki Oy Sääbisnes Ab:t (mukaan lukien IL:n Asiakaspalvelu) älähtäisivät välittömästi, jos IL:n turvallisuustoiminta alkaisi tarjota kaikkea mahdollista dataa veloituksetta. Muutos tekisi todella merkittävän loven kaupallisten toimijoiden talouteen.

2) Datapolitiikka Euroopassa
IL on mukana ECOMETissä (http://www.meteo.oma.be/ECOMET/), joka luo raamit Euroopan talousalueen ilmatieteen laitosten datapolitiikalle. Edellä mainitulta sivulta on mahdollista löytää tarkat taulukot kunkin maan ilmaisesta säädatasta ja jopa hinnastot maksulliselle datalle. Tässä esimerkkinä Suomi:
http://www.meteo.oma.be/ECOMET/members/Finland.htm

Jos Suomi alkaisi sooloilla ja poiketa ECOMETin sopimuksista, muut ECOMET-maat hyökkäisivät meitä vastaan varmasti ankarasti. Yhteistyön suurimmat maat (Ranska ja Iso-Britannia) kannattavat ymmärtääkseni voimakkaasti nykyistä tilannetta Euroopassa.

3) Valtion budjetti
Jos kaikki säädata tulisi Suomessa yhtäkkiä maksuttomaksi, IL ajautuisi ylitsepääsemättömiin talousvaikeuksiin. Nykyinen valtion budjetin rahanjako perustuu vahvasti nykyiseen rajoitetun jakelun tilanteeseen. IL:n odotetaan siis kattavan tietyn osan kuluistaan säädatan myymisellä. Budjetin tarjoamat raamit eivät siis anna mahdollisuutta vapauttaa dataa, vaikka muut yllämainitut tekijät eivät olisi esteinä.

Summa summarum:
Kyse ei siis ole yksittäisten virkamiesten eikä IL:n omista päätöksistä, vaan yhtälöön kuuluu monta "liikkuvaa osaa". Sopassa on niin monta ja isoa kauhaa, että muutosten tapahtumiseen tulee väistämättä kulumaan pitkä tovi.

Jos joku jää vielä kaipaamaan allekirjoittaneen mielipidettä, niin kannatan datan nykyistä laajempaa vapaata jakelua. Muutoksen olisi kuitenkin tapahduttava rauhallisesti, ettei keneltäkään sääalan toimijalta lakaistaisi tylysti jalkoja alta.

Tämä selvitys tuskin lieventää dataavajeesta kärsivien kansalaisten mielen kirvelyä, mutta auttaa ehkä ymmärtämään nykyistä tilannetta.

A-JP

ps. Säätutkia ei ole edelleenkään Suomessa kuin 8 kpl (syksystä alkaen 9 kpl), joista seitsemän on IL:n omistuksessa ja yksi Helsingin yliopistolla. Ei siis ole olemassa mitään mystisiä rae- ja puuskatutkia, vaan kaikki säätutkadata (rakeet, puuskat, dBZ...) on peräisin vain ja ainoastaan näiltä tutkilta raakadatasta johdettuna tietona. Eikä säätutkalla ole mitään tekemistä "salamatutkien" kanssa (ja "salamatutkilla" ei taas ole mitään tekemistä salamanpaikantimien kanssa. Ja "salamatutkat" eivät ole oikeasti tutkia, vaan käsittääkseni passiivisia mittalaitteita ;)

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html