Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ari-Juhani Punkka (ari-juhani.punkka_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.07.2005



Moi,
Näyttää siltä, että kesän tähän asti rajuin ukkosjakso on alkanut Euroopassa. Jo keskiviikkona ukkosteli rankasti Länsi-Euroopassa ja torstain aikana jytäsi erittäin kovalla tahdilla Ranskassa, Benelux-maissa ja Saksassa. Erona tämän kesän aiempiin ukkosjaksoihin on säätilanteeseen liittyvä raflaava dynamiikka. Kunnon instabiilisuus on saanut siis kaverikseen reilut virtaukset troposfäärissä. Tällä kertaa 2000 joulen CAPE-arvoja ei nähdä pelkästään GFS-mallin ihmemaassa vaan myös havaituissa luotauksissa. Tässä yksi ihan mukava esimerkki: http://weather.uwyo.edu/upperair/images/2005072818.10200.skewt.gif Kannattaa huomioida kojukastepiste +20C - siinä alkaa jo paita tarttua selkään :)

Perjantaina kiivas ukkostelu jatkunee Keski- ja Itä-Euroopassa. Lauantaina ja sunnuntaina sama meno jatkuu Itä-Euroopassa ja Baltiassa. Tilanteen dynamiikka heikkenee viikonloppua kohti, mutta melkoisia "mörköjä" satelliittikuvissa tullaan varmasti näkemään.

Mikä harmillisinta, Suomessa jäämme todennäköisesti jälleen ilman kunnon salamointinäytöstä. Numeeriset mallit eivät juuri anna toivoa, että mehukkain ilmamassa jaksaisi nousta Viron eteläosia pohjoisemmaksi. Olemme siis rintamavyöhykkeen viileämmällä puolella ja maan eteläosassa mahdollisesti lämpimän rintaman sadealueen alla.

Oman "kirjanpitoni" (korjatkaa jos muistan väärin) mukaan dynamiikka ja instabiilisuus ovat jotenkuten kohdanneet meidän leveysasteillamme viimeksi 26.5.2003. Etelän ja kaakon suunta on ollut kovin hiljainen jo pitkään...

A-JP

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html