Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Mats Kommonen (mats_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 22.07.2005



Hei,

Bongauskierroksen 16.7. jälkeen olen jäänyt miettimään, että kohtasimmeko normaalin vai harvinaisen ilmiön ukkospilven laidalla Kuusjoella. Ja kysynpä sitä nyt viisaammilta.

Pilvi nimittäin piti ääntä salamointinsa lomassa. Aivan ensimmäiseksi luulin, että kyse oli korkealla olleen pilvisalaman äänestä, mutta sitten se tuntui kestävän liian pitkään ja mukana oli poikkeuksellista suhinaa.

Itse pilvi näkyy ao. häthätää-panoraamassa. Kuva on noin 180° ja on otettu 30km pitkän ukkosnauhan keskeltä aivan sateen rajalta 1-2km Kuusjoen keskustasta koilliseen.

http://users.utu.fi/maz/tmp/suhina-200507161820.jpg

Kuvan ala on pystysuunnassa ehkä 30-40 astetta, ja ääni kuului melko tarkkaan keskellä olevan 'roikun' kohdalta, juurikin 30-50 asteen korkeudelta kuvauspaikasta. Samaan aikaan kuvassa näkyvän valaankidan takana (1-5km) salamoi harvakseltaan, ja oikealle poistunut nauhan ensimmäinen osa paukkui takaoikealla. Tietenkään filmi ei ollut päällä itse äänen aikaan, joten sitä ei ole tallessa. Moista en ole ennen kohdalla olevissa soluissa kuullut, ja on niitä nyt jokunen jo kertynyt.

Ääni oli mielestäni yhdistelmä etäisestä ukkospaukkeesta (mutta erilainen kuin samaan aikaan olleet etäiset ja läheiset paukkeet) ja suihkukoneen jättövirtauksen äänistä (viuh- ja suih-ääniä yhdistettynä radiomaiseen kohinaan). Itse asiassa kiitoradan päässä katseltaessa yli laskeutuvan koneen jättöpyörteet päästävät hyvin samanlaisen äänen, kun pyörre lopuksi hajoaa ja nopea ilma törmää ympäröivään ilmaan. Tämä vain oli pitempikestoinen, ehkä 10 sekuntia.

Näin ollen päädyin siihen veikkaukseen, että ääni syntyy nousevan ja laskevan virtauksen törmäyspyörteistä, jotka jostain syystä olivat lähellä maata ja voimakkaita. Onko mahdollista, yleistä tai asiantuntijapiireissä dokumentoitua?

Kuvaus- ja kuuntelupisteessä alkoi sataa ehkä parin minuutin kuluttua äänistä. Myös rapu-kuvat ovat tallessa kyseisestä nauhasta, raetodennäköisyys oli hetkittäin 80%, mutta rakeita ei core-ajon yhteydessä havaittu. Kyselen lähinnä siksi, että onko tuo ääni negatiivisen raehavainnon yhteydessä raportoitava vai ehkä erillinen asia.

--

        Mats
--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html