Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: JenniElina Holopainen (hopsis_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.07.2005



Tässä juttua Karjalaisesta tänä aamuna:

Uhkaavat ukonvaajat ja mystiset trombit
Ukkonen on herättänyt ikiaikoja kunnioitusta ihmisessä. Syytä on, sillä pienempien harmien lisäksi salama tappaa ihmisen kerran kahteen vuoteen.



Joensuu
Kaisa Salomaa

Ankara hellekausi purkautuu lähes väistämättä ukonilmoina. Ukkonen syntyy, kun lämmin ilmamassa kohoaa ylöspäin kohdaten selkeästi kylmempää ilmaa. Lämpötilaero luo pystyvirtauksia, jotka kasvattavat kumpupilviä ja ukkoskuuroja.
- Rajunilma muotoutuu ukkossoluista, joiden koko on noin 10-20 kilometriä,
kuvaa tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi Ilmatieteen laitokselta. Pelottavin ukkosilmiö ovat salamat. Selkokielellä ne ovat pilven eri osiin kertyneiden, erimerkkisten sähkövarausten purkautumista esiin. Muina vaaroina Tuomi luettelee varsinkin pientaloissa toisinaan sähkölaitteita poksauttelevan sähkö- tai puhelinverkon ylijännitteen sekä ajoittain metsää kaatavat rajut tuulet, jotka syntyvät lämpimän ja kylmän ilman virtausten rajapinnoilla. Pahimmillaan tuulet voivat yltyä trombeiksi, pyörretuuliksi.
- Ukkospuuskan tuulennopeus voi hetkittäin olla myrskytuulen vahvuista, 21
metriä sekunnissa, Tuomi valaisee.

Auttaisivatko kumisaappaat?

Yhdestä ukkossolusta iskee keskimäärin sata salamaa, joiden vaara on kymmenien miljoonien volttien jännitteessä. Salamalta suojautumiseksi onkin monia niksejä.
- Pientaloissa on varottava sähkölaitteiden ja lankapuhelimen käyttöä.
Herkät laitteet on irrotettava sähköverkosta, Tuomi suosittelee. Taloon iskiessään salama todennäköisimmin napauttaa televisioantenniin tai savupiippuun.
Luonnon helmassa turvallista ei ole avoimella paikalla, puun alla eikä vedessä, joka johtaa hyvin sähköä. Rantaviivaakin on hyvä välttää.
- Avoimella ihminen on ympäristönsä korkein kohta. Turvallisinta on noin
kymmenen metrin päässä isosta puusta, kun kyykistyy jalat yhdessä, Tuomi opastaa.
Auto on ukkosella hyvä suoja, sillä se on ns. Faradayn häkki: sähköä johtava, ontto tila.
- Salama menee koria pitkin kevyesti maahan. Renkailla ei riittävää
eristysvaikutusta kilometrejä kulkeneelle salamalle kyllä ole, Tuomi romuttaa uskomuksen. Kumisaappaistakin suojaa on vain askeljännitettä vastaan: maahan iskeneen salaman jännite voi levitä säteittäin 100 metriä maata pitkin.
Suurin osa salamakuolemista sattuu silti puiden alla, syynä usein sydämenpysähdys. Tuomi muistelee kahden vuoden takaista tapausta, kun merikarvialainen nainen kuoli hakiessaan tavaroitaan puun alta ukkosella.
- Keskimäärin salamaan kuolee ihminen kerran kahdessa vuodessa.

Mystiset
trombit

Suomen Tietotoimisto uutisoi 12.7. Helsingin edustalla kaatuneesta seitsenmetrisestä purjeveneestä, jonka keikautti nurin ukkosrintamaa seurannut trombi. Purjevene upposi, mutta purjehtija pelastui alueella olleeseen huviveneeseen. Myös Pohjois-Karjalan viimekesäinen trombituho on vielä tuoreena muistissa.
Trombi on outo ja äkillinen ukkosilmiö, jonka syntyä on vaikea ennustaa. Ilmiönä se liittyy vahvasti ukkoseen.
- USA:ssa trombi on tavallisempi riesa, joka syntyy ukkospilven muodostuessa
supersoluksi, eli kun monta solua sulautuu yhteen. Pilven voimakas kiertoliike luo pyörretuulen, joka voi matkata tuholaisena pitkiäkin matkoja, Tuomi selittää.
Kovan hellejakson jälkeen trombienkin suhteen on periaatteessa oltava varuillaan. Suojautua voi tosin pääasiassa vain riittävän jykevään rakennukseen pelastautumalla.



3 vrk:n sääennuste http://www.msn.fi/uutiset/saa/
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html