Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Anne Pöyhönen (anne.poyhonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.05.2005



Hei, olen Anne Espoosta, ja päätin liittyä listalle kun katselin kaverieni ilmeitä kertoessani ajaneeni autolla ympäri ukkospilveä.. Tämä lienee oikeampi foorumi hehkuttaa myrskyinnostusta.

Rauman ja Porin välissä, Eurajoen Auvin kylässä Pöyhösen puutarhan tienhaaraa vastapäätä pellolla on vakipaikka jossa on usein pölypyörteitä, varsinkin keväällä.

Pelto loppuu kaarevana, vähän U:n muotoisena saarekkeena pohjoisen suunnassa olevan metsän reunaan. Metsä on täysipituista männikköä. Aurinko paistaa avoimen etelän suunnasta keväällä pellon pintaan lämmittäen sitä, ilma pellon yllä lämpiää ja alkaa nousemaan. Jos tuuli on sopivasti metsän suunnalta, luoteesta-pohjoisesta, se laittaa nousevan ilmamassan pyörimään, ja tämä pyörretuuli nostaa kivasti pölyä ym. kuivasta hienojakoisesta pellosta.

Pyörteen muodostumispaikka on aina sama, ja sitten tuuli lähtee kuljettamaan sitä etelän-kaakon suuntaan, kohti ison muovikalvokatteisen kasvihuoneen päätyä. Joka ikinen kerta sama suunta, sama reitti. Kasvihuoneen ohitettuaan pyörteen reitin eteen tulee pieni metsäsaareke pellon keskellä, ja siihen se aina hajoaa.

Joitakin vuosia sitten pyörre oli niin voimakas että repi muovit ja jopa puurakenteenkin rikki kasvihuoneen päädystä, (vakuutusyhtiöllä oltiin ihmeissään, että MIKÄ iski....? ) Yleensä pyörre on harmiton.

Isäni kävelee usein ko. pellolla ja kertoo aina havainnoistaan. Tämä pölypyörre on käymässä niin tutuksi että kohta varmaan annamme sille nimen. :-)
Olisi kiva saada siihen nettikamera. Ei ole edes peruskamera ollut kenelläkään mukana peltotöissä vielä, että olisi kuvan saanut. Mutta jos joku haluaa istua vahtimaan niin hyvä paikka olisi tiedossa :-)

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html