Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 02.03.2006



Hei!

Minusta ei pitäisi olla liian herkkähipiäisiä näiden havaintojen julkaisemisen ja niistä keskustelun kanssa. Joskut ihan liian helposti tulkitsevat varovaisetkin kommentit ja epäilyt murskakritiikiksi.

Toisaalta havaintojen kommentoijien on ehkä syytä asettaa sanansa tarkkaan, jos kyseessä on epäily jonkun havainnon luotettavuudesta.

Kaikessa visuaalihavaintoihin perustuvassa toiminnassa on linkkinä ihminen, joka ei ole absoluuttisen luotettava havaintoväline. Havaintoihin vaikuttaa mm. havaitsijan kokemus ja tietämys. Jokainen meistä on tehnyt havaintovirheitä ja tekee niitä joskus myös vuosien havaintokokemuksen jälkeenkin. Olen itsekin tehnyt virhearviointeja. Vai väittääkö joku olevansa täydellinen havaitsija ? Varsinkin ilmakehäpuolella on niin valtava kirjo erilaisia ilmiöitä ja tilanteita, että virhehavainnot ovat ainakin joskus lähes väistämättömyys.

Valitettavasti joskus havaitsijan tuloksiin vaikuttaa myös henkilökohtaiset  odotukset ja halu nähdä sellaista, jota ei ole ollut. Tämä on se ikävämpi puoli havaintojen arvioinnissa. Tästä haluan asian tulenarkuuden vuoski vaieta, mutta sanon ettei tätäkään ilmiötä voida aina täysin väistää.

Minusta havaitsemisessa ja havaintojensa julkituomisessa kannattaisi heti alkuun ottaa se nöyrä asenne, että minä voin olla väärässä, olen virhetulkinnan tai olen tunnistanut jonkun asian väärin. Kritiikki tai sanotaan lempeämmin keskustelu havainnoista kannattaa ottaa oppimisen kannalta. Jos nyt kävi niin, että tuli tulkittua väärin, niin opinpa tässä seuraavaa kertaa varten tunnistamaan asian uusin silmin.

Nöyryys olisi säilytettävä, vaikka olisi mielestään kuinka kokenut tahansa. Toisaalta liika itsekritiikki voi olal myös pahasta. Myös havaintoja, joissa epäilee, onko nähnyt jotain, voivat olla arvokkaita. Joskus ne saattavat yhdessä jonkun toisen epävarman havainnon kanssa vahvistaa toisiaan. Onpa myös tilanteita, joissa havainnoista on paljastuntu uutta, jota havaisija itse ei ole tullut panneeksi edes merkille jotain arvokasta tiedonjyvästä.

Jos pelkää joutuvansa häpeään havaintojensa kanssa, niitä voi aina lähettää suoraan jaostonvetäjille asettamatta niitä ensin listalle tai verkkoon julkisesti reposteltavaksi. Uskon, ainakin toivon, että jaostoja vetävät ja havaintoja tulkitsevat osaavat antaa rakentajia  kommentteja ja opastusta havaitsijoille ja rohkaista yrittämääne  edelleen, jos kyseessä oli virhehavainto. Jos palaute ei aina ole ollut parasta mahdollista, niin eiköhän tässä ole kasvettu edelleen ja osataan huomioida myös havaitsjoiden motivointi.

Jos nyt puhutaan esimerkiksi halojen havaitsemisesta ja niiden tutkimisesta,  niin totta vieköön meillä on yhtenä tavoitteena myös tieteen tekeminen niistä, ainakin niillä jotka havaintoja keräävät ja tulkitsevat. Toisaalta varmasti useimmilla meillä on mielessä myös ilmakehän valoilmiöiden esteettisyys ja havaitsemisen tarjoama mielihyvä ja innoitus.

Silloin, kun keräämme havaintoja, niin joudumme väkisin arvioimaan kaikkien havaintojen luotettavuutta, niin ikävää kuin se joskus onkin. Toki tuo arviointi voidaan tehdä vaivihkaa kertomatta havaitsijalle  itselleen, mutta onko sekään oikein?

Se, miksi puhutaan niin paljon valokuvaamisen merkityksestä harvinaisia  luonnonilmiöitä havaittaessa on se, että valokuva on paljon armottomampi  todiste, vaikka kuviakin voidaan toki väärentää, mutta haluaisin  uskoa, ettei meissä oler ketään, joka todella haluaisi tehdä niin. Kuvakaan ei aina ratkaise, mutta pääsääntöisesti se johtaa kuitenkin positiivisempiin tuloksiin eli kuvasta löytyy enemmän kuin havaitsija itse huomasi panna merkille.

Tässäpä ajatuksia pohdittavaksi. Näitäkin juttuja on syytä aina välillä miettiä, eikä kenenkään tarvitse silti pelätä leimautuvansa huonoksi ihmiseksi.

Kaiken kaikkiaan parempi havainto on raportoitu havainto kuin sellainen, joka jää vain omaksi tiedokseen.

-VeikkoM-

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)