Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarkko Korhonen (jarkkoko_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 01.03.2006



Arvon havaitsijakollegat!

Kenenkään ei mielestäni tarvi pyydellä anteeksi mistään tai epäillä havaintojensa uskottavuutta!

Halot, helmiäiset yms. ilmakehän ilmiöt ovat meteorologisia ilmiöitä ja kuuluvat siten luonnontieteiden piiriin vaikka useimmat teemmekin näitä havaintoja omaksi ioksemme ja
mielenkiinnoksemme. Tiedemaailmassa mitään ei "hyväksytä", ellei sitä aseteta kritiikin piiriin, tässä nimenomaisessa tapauksessa Martti asetti havaintonsa halolistalaisille nähtäväksi, siis kriittisen tarkastelun kohteeksi. Sama asia toistuu tiedemaailmassa kaavalla, jossa tutkija julkaisee tutkimustuloksensa tieteellisessä julkaisussa. Tiedemaailmassa mitään tulosta tai johtopäätöstä ei voi sanoa 100% varmaksi, analogisesti myöskään mitään silmin nähtävääkään ilmiöitä ei voi sanoa 100% varmasti havaituksi. Tämä EI tarkoita, että Martti ei olisi nähnyt helmiäisiä. Kukaan ei näin olekaan väittänyt. Se, että Yömanni tekee negatiivisen helmiäishavainnon noin 300 km pohjoisempana samana päivänä ei sulje pois sitä, että muualla Suomessa olisi näkynyt helmiäisiä.

Lisätietona tuli Riikosen brieffaus yläilmakehässä vallitsevista olosuhteista. On havaittu, että kun matalan keskus huitelee Norskien tunturien yli itään, näkyy helmiäisiä, siis TODENNÄKÖISESTI näkyy helmiäisiä, mikä ei tarkoita, että niitä näkyisi varmasti mutta ei myöskään sitä, etteikö niitä näkyisi muulloinkin.

Minusta keskustelu oli hyvin hedelmällinen ja toi jälleen esiin pari asiaa: 1) taivalle kannattaa tähytä aina ilmakehän sääolosuhteista riippumatta ja 2) tuli kerrattua, että tietynlaisissa olosuhteissa on erittäin otollista tuijotella taivaalle helmiäisten toivossa.

Havaintojen esiintuominen listalla on mielestäni erittäin suotavaa jatkossakin, sillä yhdistetty ilmakehä- ja halolista on mielestäni ollut juuri sopivan vilkas viimeisien kuukausien aikana. Usea vuosi listoilla oli todellista hiljaiseloa. Tuli mieleen myös vuosia sitten kuulleen mantsan proffan viisas toteamus: Julkaisematonta tieteellistä työtä ei ole. Samaa voisi todeta ilmakehähavainnoista: julkaisemattomalla havainnolla ei ole mitään merkitystä (paitsi havaitsijalle itselleen esteettisessä mielessä)! Julkaiskaamme siis mielenkiintoisia havaintoja kaikkien iloksi ja pureskeltaviksi.

           J. Korhonen
           Hajal(l)a

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around http://mail.yahoo.com
--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)