Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.02.2006



Moi,

Vaihteeksi vähän erilainen haloihin liittyvä juttu...

Moni tämän listan lukija varmaan tämän tietääkin, mutta kaikki varmaan ei ja muillekin kertauksena...

Satuin eilen töllöttimestä katsomaan Historiaa huonomuistisille. Aiheena oli Viipurin pamaus.

Mitä tällä on tekemistä halojen kanssa? Sitä että Viipurin pamauksen tarinaan liittyy viittaus ilmiöön, joka saattaisi hyvin olla haloilmiön kuvaus. Joten kyseessä olisi yksi vanhimmista Suomen (tai Ruotsi-Suomen tässä yhteydessä) historiaan liittyvistä haloilmiöviittauksista.

Loppuvuosi 1495. Venäläiset hyökkääjät piirittivät Viipurin linnaa ja Viipurin kaupunkia. Venäläiset aloittivat suurhyökkäyksen linnaa vastaan Pyhän Andrewin päivänä 30.11. 1495. Päivä oli valittu sen vuoksi, että Pyhä Andrew oli venäjän armeijan suojeluspyhimys (ja monen muunkin armeijan). Venäläiset menestyivät hyökkäyksessä ja olivat jo pääseet muurille ja vallanneet myös Pyhän Andrewin tornin, kunnes jostain syystä lähtivät pakokauhun vallassa perääntymään.

Tarinan eräissä versioissa (ilmeisesti kansantarinoissa Viipurin puolustajien jälkeenpäin kertoma tarina) venäläisten perääntyminen alkoi, kun he näkivät taivaalla Pyhän Andrewin ristin (vinoristi eli X).

Mitä venäläiset näki on tietysti mahdoton selvittää varmasti. Ilmiön voi kuitenkin yrittää selittää haloilmiöllä, mutta näissä vanhoissa tapauksissa se on aina vähän huteraa ja lopputulos aina spekulaatiota. Varsinkin kun yhtään seikkaperäistä kuvausta ilmiöstä ei ole.

Halohavainto-oppaassa Valkean taivaan vieraat eräs halojen ryhmä on nimetty Pyhän Andrewin kaariksi. Siihen kuuluvat aurinkokaari, Trickerin vasta-aurinkokaari, ala-aurinkokaari ja alavasta-aurinkokaari. En nyt muista mistä tuo nimitys on peräisin (joku voisi palauttaa mieliini), mutta syy on ilmeisesti se, että kyseiset halot ovat niitä, jotka muodostavat X-kuvioita taivaalle tiettyihin pisteisiin. Lisäksi Greenlerin vasta-aurinkokaaret muodostaa X-kuvion. ja Wegenerin vasta-aurinkokaaret muodostaa sellaisen korkealla auringolla. Eräät auringon puolen halotkin muodostavat X-kuvioita, mutta ne ei ole niin ilmeisiä.

Minkä halon venäläiset sitten näkivät? Marraskuun lopun ajankohta sulkee Wegenerit pois sillä aurinko ei nouse tarpeeksi korkealle. Muut Pyhän Andrewin ryhmän halot ovat yleensä aika himmeitä haloja, mutta ajankohta marraskuun lopulla on otollista aikaa jääsumuhaloille ja silloin ne saattavat olla kirkkaitakin.

Voimme olettaa, että taivaalla näkyi ilmeisesti jääsumunäytelmä kohtalaisen matalalla auringolla. Kun otetaan huomioon että sotilaat tuskin kovin tarkkaavaisesti katsoivat taivasta kirkkaan auringon puolella tai korkealle taivaalle, jätetään selityksestä pois auringon puolen mahdollisuudet joita toki on.

Varteenotettavin selitys saattaisi olla ainakin Greenlerin vasta-aurinkokaarten ja mahdollisesti myös Trickerin muodostama X-kuvio vasta-aurinkopisteessä. Sitähän usein tulee kutsuttua "ukoksi", kun se siltä tosiaan näyttää. Jääsumunäytelmässä se olisi voinut olla hyvin selvästi erottuva "valkea pyhä hahmo" seisomassa kädet levällään.

En tiedä enkä netistä löytänyt tietoa siitä, mistä päin venäläiset muurille kiipesivät. Jos olettaisin että jostain etelän puolelta (huomatkaa, että venäläiset olivat ilmeisesti Viipurin kaupungin muureilla, ei sen saarella olevan linnan muureilla). Silloin päivällä tai aamupäivällä näkynyt Greenlerin vasta-aurinkokaarien ukko olisi seissyt puolustajien takana heidän puolellaan...

Tuohon maailman aikaan se olisi hyvinkin saattanut riittää jonkin ihmeellisen ajatuskulun päätteeksi saamaan aikaa pakokauhua venäläisten riveissä. Heidän suojelupyhimyksensä merkki puolustajien puolella!

Joten, halot ovat saattaneet vaikuttaa merkittävästi ainakin yhteen Ruotsi-Suomen historian vaiheeseen!

Lisäspekulaatiota voisi heittää vielä jääsumun syntyyn eli vaikuttiko hyökkäystoimien aikaansaamien tulipalojen savut, jotka talviaikaan varmasti sisälsivät runsaasti vesihöyryjä, itse halon aiheuttaneen jääsumun syntyyn?

Jarmo

...................................................................
Luukku Plus paketilla pääset eroon tila- ja turvallisuusongelmista. Hanki Luukku Plus ja helpotat elämääsi. http://www.mtv3.fi/luukku
--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)