Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarkko Korhonen (jarkkoko_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.02.2006



Pilvi = maan tasosta irti (vaikka sitten metrin) oleva stratus-riekale. Vuoristo-oloissa kaiketi kuitenkin pilveksi luokitellaan myös vuorissa kiinni olevat pilvet, siellähän pilviä voi olla myös havaintopaikan alapuolella.

Sumu, utu tms. samentumisilmiö = maan pinnan tasosta ylöspäin oleva.

Sitten itse maanpinnalle satavat parisenkymmentä erilaista veden olomuotoa eivät nekään ole pilveä vaan sadeilmiöitä. Maahan putoilevissa kiteissä näkyvät halot syntyvät jääsumussa/jääkidesateessa, joka siis on tulkinnanvaraisesti sumu tai sade, muttei ainakaan pilvi minun käsityskykyni mukaan.

Tällaisin perustein laadin viitisen vuoden ajan Oulun lentosäähavaintoja, eikä yksikään kone pudonnut :) (onneksi enää ei ollut elohopeailmapuntari käytössä, ettei koneet tulleet tonttiin lukuvirheiden takia).

Meteorologiassa niin havainto- kuin teoria- ja tutkimuspuolella tietääkseni WMO:n kansainvälinen pilvikuvasto (löytyy useista kirjastoistakin) on kai jonkinlainen "raamattu". Siellä on kerrottu erittäin tarkkaan pilvilajit (myöhemmin kyllä muutettu termi pilvisuvuiksi) ja kaikki niiden piirteet ja niihin liittyvät lisäpilvet sun muut.

Sopimuksiahan nuo ylläolevat jutut, yhtä kaikki. Kuten esim- suotyypit ja metsätyypit (jopa eliölajit!) jne. kaikki luontoa luokittelevat järjestelmät. Mutta paljon ne auttavat hahmottamaan ja erittelemään sitä, mitä missäkin on. Hyviä työkaluja kunhan muistaa että yksikään työkalu ei ole täydellinen.

Muuten, eräs näkymätön pilvi voi olla harsopilvi Cirrostratus varsinkin lajina nebulosus, jonka olemassaolon voi joissain tapauksissa nähdä vain pilvessä näkyvien halojen muodossa (ns. sinisen taivaan halot).

        J. Korhonen
        Varsinaisen Suomen navasta

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around http://mail.yahoo.com
--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)