Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ossi Pasanen (ojpasane_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.07.2001


Hei,

Lisää salamatunnelmia Espoosta. Jani havaitsi 17.7. salamointia Espoon Kilossa, jossa ei kuulemma valokuvaukseen yllyttäviä kunnon salamoita juurikaan näkynyt. Itselleni 17.7. ukkonen oli sitä vastoin tähänastisen elämäni hienoin ja vaikuttavin ukonilma.

Ensin junassa välillä Tikkurila-Helsinki näin kymmeniä suoria maasalamoita. (Luin sattumoisin edellisenä iltana eräästä sääkirjasta, että salaman moninkertaisuuden näkee hyvin esim. liikkuvasta junasta ja tottahan se oli. Eli nopeasti liikkuvasta kulkuneuvosta katsottuna peräkkäisten salamaniskujen kuva muodostuu eri paikkoihin verkkokalvolla, jolloin salaman moninkertaisuus on helpompi hahmottaa.)

Bussimatka Helsinki - Espoon Kivenlahti oli vielä upeampi kokemus. Alkumatkasta Länsiväylältä näkymät ovat hyvin laakeat ja oli kiva katsella kaukaa, kuinka salamat iskivät maahan eri puolilla Espoota. Loppumatkasta ilo senkuin yltyi, kun ukkonen pyöri hyvin voimakkaana Kivenlahden päällä. Äkkiä pysäkiltä kotiin, hieman kuivempaa vaatetta niskaan ja pihalle sateenvarjon suojassa kuvaamaan. Oli kerrankin loistava tilaisuus yrittää saada elämäni ensimmäiset salamakuvat filmille. (Piha on senverran pahasti metsän katveessa, että salamia ei juurikaan pysty kuvaamaan, ellei ukkonen ole ihan vieressä.)

Lankalaukaisimen reistailusta huolimatta sain ainakin kolme hienoa osumaa filmille tosin yksi rulla on vielä kehityksessä. Onnistumisprosentti huikeat 3,5% Karkeasti arvioiden näin 17.7. iltana reilut sata suoraa salaman iskua (siis ei mitään kaukaisia välähdyksiä, vaan ihan oikeita salamajuovia).

Ja kannattipa keskiviikkona käydä tankkaamassa filmivarastoja, sillä 18.7. ukkonen riehui jälleen Kivenlahden yllä. Tällä kertaa salamien määrä oli selvästi vaisumpi, mutta olivat näyttävämpiä kuin edellisenä iltana. Tuon illan kuvia ei vielä ole valmiina.

Rahanarvoinen vinkki:
Salamakuvausrullasta ei ole järkeä ottaa kymppi-vedoksia, vaan halvemmalla pääsee, kun tilaa pelkän kehityksen + indeksi-printin, josta näkee koko rullan sisällön yhdellä silmäyksellä. Ottaa sitten jälkitilauksena vedokset onnistuneista ruuduista. Kehitys + indeksi-printti maksaa noin 35 markkaa.

Toinen vinkki:
Helsingin Malminkadun Helioksella ei ole varaa hankkia paperia henkilökunnan vessaan, joten työntekijät pyyhkivät sormensa asiakkaitten negatiiveihin. Varautukaa siis viemään negat takaisin pestäviksi.

Kesäterveisin Ossi Pasanen
ossi.pasanen_at_helsinki.fi