Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: mu_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 18.07.2001



Hei kaikille,

Tulipa eilen illalla kunnon ukkosmyräkän yhteydessä ihmeteltyä seuraavaa, johon ensin alustus.

Alustus: kun kerrostaloasunnossa on eri huoneissa auki kaksi ikkunaa, syntyy tietenkin vetoa. Kun huoneiden välissä on ovi kiinni, painaa ilmavirtaus oven jompaan kumpaan suuntaan. Virtauksen vaihtelut kuulee korvalla, kun oven lukko kolisee oven liikkuessa edes takaisin millin pari, sellaista kodin perusääntä johon ei yleensä kiinnitä huomiota.

Olin illalla käymässä koisaamaan ukkospilvien lähestyessä ja kuuntelin punkassa (huoneessa jossa ikkuna auki) jyrinän ääniä ja arvioin mihin päin ukkospilvet ovat matkalla, tulevatko kohti vai menevätkö lännen puolelta ohi. Läpiveto asunnossa oli tasainen eli toisessakin huoneessa oli ikkuna auki. Asia: Ihmettelin sitä, että voimakkuudeltaan sangen hiljainen ja etäinen, kumea jyrinä sai aikaan ilmanpaineessa sellaisia muutoksia, että se vaikutti huoneiston läpivetoon ja liikuteli ovea, siis todella hiljainen ja etäinen jyrinä. Mutta ovi/lukko liikkui/kolahteli täsmälleen kuullun jyrinän mukaan.

Kyllähän tanner tömisee, ja lattiat ja senät tärisee kun ukkonen on kohdalla, mutta että kilometrien päässä oleva ukkosen jyrinä saa jo aikaan sellaista vaihtelua ilmanpaineessa, joka vaikuttaa huoneiston läpi virtaavaan ilmaan, oli uutta.

Ukkosen lähestyessä jyrinä koveni niin, että tuota lukon kolinaa ei enää kuullut.

KaiH



Sent via IMP @ Kymenlaakso Polytechnic, https://neri.kyamk.fi/