Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: J Marko Pekkola (jmpekkol_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.10.1997


Hei Teemu & Timo & kollegat,

> No, ainakin mun mielesta pilven tunnistaminen pelkasta kuvasta onkin
> noin seitseman kertaa vaikeampaa, kuin taivasta seuraamalla

Totta.  

> > Ammattilainen ei välttämättä tarkoita, että tuntisi asian paremmin kuin
> > joku kiinnostunut harrastaja, esimerkiksi. Synop-koodiin ei kovin

Totta.

> Synopin pilvissahan ei ole useimmiten merkitysta muilla kuin
> paapilviluokilla, muistaakseni.

Hyva huomio.

> > vilkaisin. Meteorologian laitoksella pilviä opetetaan osana yhden
> > opintoviikon havainnontekokurssia, jonka jälkeen pitäisi olla valmis
> > epäilemättä tuntee pilvet hyvin, onhan muun muassa MP ollut Vaasan
> > kentällä havainnossa, ellen väärin muista. Sekaan mahtuu kyllä myös

Kavin ko. Yliopiston meteorologian laitoksen pilvikurssin noin kymmenkuntta  vuotta sitten. Ensimmaisen pilvityyppien opetustunnin jalkeen opettaja jostain sattun. syysta pyysi minua opettamaan seuraavat pilvityyppeja kasittelevat tunnit... Yliopisto ei tosin koskaan maksanut  ko. opetusta minulle. Aika hysteerinen tapaus kaikenkaikkiaan.  

Erinaisia vuosia asiaa lahossa aivokopassani ponderoituania olisin veikkaamaan, etta tyypillisin virhe on siina, etta kukin meista pyrkii luonnostaan muodostamaan paahansa oman "edustavan, ts. tyyppikuvan" siita minkalainen tyylipuhdas esim. cumulus on, tyylipuhdas altostratus jne jne. Sitten marssitaan joko taivaan alle tai kuvien tai opetuksen pariin ja muodostetaan valinnat talta pohjalta. Vaitan: Talla menetelmalla pieleen menee usein pakostakin. Jos edella oleva vaite on oikea, niin koettakaa ihan oman mielenviihtenne vuoksi arvata Miksi ndin?

Koettakaa miettia hetki miksi mentaalistin tyyppikuvien perusteella pilvityyppien tunnistaminen ei toimi (ennenkuin luette eteenpain).

X
X MIETTIMISTAUKO
X
X
X
X
X
x
x

Siksi koska kyseinen jarjestelma ei pohjaudu tyyppikuviin, vaan ko. on legaalistyyppisesti maaritelmiin ja erotussaantoihin perustuva jarjestelma. Pilvityyppeja ja niiden luokittelua on mahdoton osata ellei osaa joko osaa ulkoa eri pilvityyppien erotussaantoja ja maaritelmia tai sitten jatkuvasti tarkista niita kirjasta.

On yleinen vaarinkasitys etta taivaalla on paljon eri pilvityyppien valimuotoja, jotka ovat vain vastuussa virheista. Jos kansainvalista pilvikuvastoa  katsoo tarkkaan niin ei voi valttya huomaamatta etta kaikkien paapilvityyppien valille on annettu yksityiskohtaiset erotussaannot. Ne ovat (kuten Teemu hyvin huomauttaa) vain ihmisen keksimia jarjestelmia, mutta taman pykalaviidakon ansiosta, jos pilvet ovat vain esteetta havaittavissa (eivat aivan taivaanrannassa /yolla pimeassa nahtyja / toisten pilvien osittain peittamia jne) niin niille on olemassa tarkat mitattavat rajakriteerit miten yksi luokka erotetaan toisesta. On eri asia miten kaytannollisia jotkut saannot tietyissa tilanteissa ovat.

Toistaiseksi en ole tavannut yhtaan pilvihavaitsijaa (Ilmatieteen laitoksen) tai harrastajaa, joka osaisi ulkoa pilvityyppien tarkat maaritelmat ja ne avainasemassa olevat kaikki erotussaannot (yleisimpien iskusaantojen lisaksi niita on kappaletolkulla kaikkiin  erikoistapauksiin, esim. miten erottaa joissakin erikoistapauksissa nimenomaan se-ja-se ja se-ja-se pilvityyppi toisistaan etc etc). Tama koskee myos Paavo J:ta, jonka kanssa olen viettanyt aikoinaan antoisia ja hauskoja hetkia rupatellen hieman pilvityypeista.

Toisinkuin useimpia ilmioita joita havaitsemme pilvien luokittelua ei hallitse itsenaisesti olem. olevien fysikaalisten olioiden kaltainen fenomenologinen maailmankuva, vaan jarjestelman saantojen itsensa produsoima lahes puhtaasti oikeustieteellinen maailmanjarjestys, jossa saannot itse maarittelevat itsensa asian samanaikaiseksi jumalaksi ja hallitsijaksi. Se onko tama jarkevaa on eri asia. Yritan havainnollistaa  asiaa: havaitsemme auringon vieressa kirkkaita, tietyn varisia elliptisia renkaan nakoisia juttuja ja voimme hyvin kysya: ovatkohan nama ellipsitkin haloja? Pilvityyppien maailmassa emme voi tehda jollekin tummalle, reikaiselle peitteelle samoin ja kysya "onkohan tamakin stratocumulus?"vaan meille on valmiiksi annettu mitattavat kriteerit miten itse erottaa ko. luokka kaikkiin muihin pilvisukuihin nahden.

Regards, Marko