Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: J Marko Pekkola (jmpekkol_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.10.1997



Hei Teemu & Timo & kollegues,

> > edustavat eraanlaista jatkumoa, johon on tehty keinotekoiset rajat.

Nimenomaan. Tähän olen koko ajan viitannut. Vitsi koko hommassa ovat nuo keinotekoiset rajat. Tieteenfilosofisesti  tarkastellen siinä systeemissä ei ole juuri mitään muuta  kuin ne rajat, sillä juuri luokkiin tiputuksen helpottamiseksi koko järjestelmä on kasattu alunperin sääntöopillisesti juuri sillä tavalla, että kaikki tapaukset saataisiin johonkin lokeroon.

> > Tyyppiesimerkki on cc-ac-sc, jossa pilvet ovat morfologisesti hyvin

Cc-ac-sc on myös äärimmäisen hyvä esimerkki siitä pointista jota tässä olen yrittänyt koko ajan selittää. Pilvet ovat ihmisten (lue: se JÄRJESTELMÄ josta tässä puhutaan) kannalta Stratocumuluksia kun niiden keskimääräinen koko ylittää 5 asteen  solukoon (rajaehtojen vallitessa; us. sääntötarkennuksia) ja altocumuluksia kun niiden keskim. solukoko on pienempi kuin 5 astetta, mutta suurempi kuin 1 aste... Luonnossa pilvien kyljessä  ei todellakaan lue "Minä olen 1.5 asteen pilvi!"

> alkavat lassahtaa stratocumuluksiksi. Alussa pilviluokka oli selvasti
> cumulus, ja myohemmin stratocumulus, mutta kai sen taytyi jotain olla
> siina valissakin?

Jos saat mittaustarkkuuden/erotussääntöjen tarkistuksen tason korkeaksi niin välitapaukset jäävät lähinnä teoreettisiksi; tyyliin hyvin harvoin  ja muutaman minuutin ajan ennenkuin transitio on selvä. Ihmiset jotka sanovat että taivaalla on "paljon" pilvien välimuotoja, eivät yksinkertaisesti ole lukeneet / muista kaikkia sääntöjä tai tiedä miten  käytännössä niitä sovelletaan. Tosi tyly totuus, mutta jonkun pitää uskaltautua senkin ääneen sanomaan.

>Minusta lassahtamassa olevan cumulusporukan on aika
> hankala sanoa tarkasti olevan joko cumulus- tai stratocumulus-jotain.

Katso erotussääntö. Annat tässä huippukäytännöllisen esimerkin siitä tyypillisestä yleistävästä ajattelutavasta jonka vaarasta olen tässä yrittänyt koko ajan (ja ainoastaan) varoittaa. Yllä on mielletty kaksi "tyyppikuvaa" ja sitten ei tiedetä ulkoa erotussääntöjä juuri cu-sc parin välillä. Erotussääntö näiden välillä on teknisen suoraviivainen; "luokittelu" itsenäisenä vain ihmisten keksimänä järjestelmänä sanoo vain lainopillisesti: katso ovatko ko. pilvien alapinnoissa yhtymiä  vai ei? (+rajaehdot)

Pilvet taivaalla ovat vain pilviä. Niissä ei lue etiketteinä päällä että STRATOCUMULUS STRATIFORMUS DUPLICATUS tai CIRRUS UNCINUS.

Mutta pilviluokitus on meteorologiasta ja itse pilvien havainnoinnista runsaasti vaikutteita saanut LUOKITTELUNSA KANNALTA puhtaasti sääntöopillinen järjestelmä, jonka hyvyys tai mielettömyys ovat pitkälti seurausta sen laatijoiden aivokopan tasosta. Ei pidä olettaa mitään sen enempää. Säännöt on sattumalta laadittu niin että raja-aitojen kohdat ovat mahd. minimaalisia, eli mitattavissa olevia asioita.

Jos tietoisesti valitsee olla välittämättä pilviluokituksen säännöistä, niin silloin kyseessä on henkilökohtainen, oman maun mukainen luokitus,  ei enää se järjestelmä josta lähdimme keskustelemaan. Huomatkaa että tämä on vain tieteenfilosofinen pointti; en ole vielä esittänyt mitään arvo-näkökohtia valinnan suhteen; mutta katso seuraava kappale.

Henkilökohtainen pilviluokitus ja omien välityyppien hatusta vetäminen ja oman maun mukaan määritteleminen on todennäköisesti olennaisesti hauskempaa kuin tiukkapipoisen kansainvälisen pilviluokituksen noudattaminen, joka edellyttää vain lukemista, vaivan näkemistä ja luovuutta vailla olevaa työlästä ulkoaopettelua. Uusi puhtaaseen hauskuuteen, omaan makuun ja liioista-säännöistä-välinpitämättömyyteen pohjautuva järjestelmä  kannattaa kuitenkin nimetä uudestaan sekaannusten välttämiseksi. Esim. pilvien piupau-luokitus, jonka ensimmäisten äänenkannattajien ja käyttäjien joukkoon olen valmis heti ilmoittautumaan. Minä voin olla vaikka rahastonhoitaja ja kiinnostuneet voivat keskustella keskenään puheenjohtajan ja sihteerin paikoista.

Regards, Marko
PS. Aion kavaltaa kassan ja siirtyä luokittelemaan Paraguay:n piu- paupilviä.