Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: J Marko Pekkola (jmpekkol_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.10.1997


> Viime aikoina on joissain yhteyksissa ollut vahan puhetta pilvien
> havaitsemisesta. Itseani se kiinnostaa kovastikin, joten ajattelin hiukan
> kysella teilta, millaisen tuomion te touhulle annatte. Onko pilvien
> tuijottelu taysin turhaa & alyvapaata hommaa, vai olisiko joku ihan
> oikeasti kinnostunut siita? Jos on, niin tulisiko hommaa tehda edes
> aavistuksen koordinoidusti, vai puuhaileeko itse kukin omin pain?

Tervehdys kollegat & Teemu,

Kiitos Teemu mielenk. heitosta. Kommentoisin kuitenkin varovaisesti  asian erasta pienta varjopuolta.

Kuopion & Vaasan lentosaa-asemilla noin 4-5 vuotta sitten kaikki ko. asemien saahavaitsijat eli ihmiset, jotka olivat havainneet professionaalisesti pilvityyppeja (osa 20-30 vuotta)  asetettiin ensimmaisen kerran testiin. Kummallekin asemalla naytettiin 10 pilvidiaa ja jokainen kirjasi itsekseen hiljaa ylos oman pilvityyppitunnistuksensa.

Miten vastaukset kavivat yhteen?

Katsotaan ensiksi pelkkien simppelien paasukujen tuloksia. paasukujahan on vain 10 erilaista.

Tyypillinen eril. vast. maara eri kuvien kohdalla oli keskimaarin 3-4 paalajivaihtoehtoa. Alalajit menivat niin sekaisin, ettei olisi ollut toivoakaan pelkkien naiden "tunnistusten" perusteella  paatella mika kuva oli alunperin mikakin.

Ja nama tyypit olivat alan kouliintuneita ammattilaisia. Enemmisto  sakista oli viikottain vuosikymmentolkulla tiirannut taivaalle  (osa 20-30 vuotta) ja kategoroinut pilvia saakoodeihin.

Vastaus sinallaan mielenkiintoiseen heittoon; pilvityyppien havaitseminen on hauskaa ja ala tarjoaa antoisia mahdollisuuksia motivoituneelle  vaelle. However, ilman mittausvalineiden (lue ihmisten)  perkeleellisen pitkaa kalibrointia asiasta tulee vain vesipaisia  lapsia. Esim. viikon kurssi yhdessa asunnossa kaikille suom. ilmakehahavaitsijoille metsan keskella eristyksissa on viela  aika "peanuts" (suom. pahkinoita).

Mutta alkaa uskoko minuun. Voitte nimittain itse pitaa hupia talla samalla asialla antamalla kenen tahansa kolleganne lukea muutamia tunteja kans. val. pilvikuvastoa ja sitten kavelemalla Minnaertmaisen  kauniisti "avoimen taivaan alle". Kummallakin lappu ja kyna kourassa ja sitten vaihdetaan niita... Mita pilvityyppeja (alalajeineen) oli taivaalla? Todennakoisyys etta olitte 5 kertaa perakkain taysin samaa mielta on suurinpiirtein samaa luokkaa kuin etta ensi yona Ottawa hakkaa Anaheimin maaliluvuin 34-1.

Regards, Marko