Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Ohman (tohman_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.04.1999


Terve.

> > Onko muuten muualla Suomessa kokemuksia paikallisuuseroista?
> > Vai onko pääkaupunkiseudun merellinen ilmasto/mikroilmasto
> > siinä mielessä poikkeuksellinen?
>
> Alan koulutusta omaavana sanoisin, että paikallisen vaikutuksen
> ulottuminen yläpilvikerrokseen tuntuu epätodennäköiseltä, varsinkin näin
> keväisin kun ei ole syvää konvektiota. Sitä en tiedä, miten esim.
> keskustan pölyisempi (?) ilma vaikuttaa pystynäkyvyyteen.

Kokemusta noista paikallisvaihteluista on, ja erot ovat todella hurjia. Kämpiltäni on Jarmon asunnolle noin 12km, Jaken luo suunnilleen 3km. Erot Oulunsalon ja Oulun välillä ovat välillä varsin mielipuolisia, joskus niinkin, että esim. täällä hallitsee laattakama, mutta Oulunsalossa pylväät, tai siellä ei kerta kaikkiaan näy mitään (yleensä toi kyllä menee valitettavasti toisin päin...) Suht yksinkertaisella trigonometrialla voipi laskeskella, millä korkeudella sama pilvi mistäkin tarkasteltuna suunnilleen sijaitsee. Usein laadukkain kidemateriaali on varsin kapeassa pilvivyöhykkeessä, joten on lähinnä vain tuurista kiinni, osuuko havaitsija juuri siihen parhaaseen rakoseen. Erot voi vaivatta havaita jo tuolla muutaman kilsan erolla. Lukuisat ovat ne kerrat, kun jompainen kumpainen herroista Korhonen & Öhman on toiselle soittanut ja esim. kehottanut kuikuamaan juuri syntynyttä sauria, joka ei vielä toiselle näy, mutta joka sitten ilmestyykin vielä keskustelun aikana. Hyvin opettavaistakin tuollainen reaaliaikainen kommunikointi eri paikoissa majailevien havaitsijoiden välillä on. Suosittelen. Pääkaupunkiseudun maantiedettä ja mikroilmastoja en alkuunkaan tunne, mutta minä en ainakaan ole laisinkaan yllättynyt erittäin suuristakaan eroista tuollaisella vajaan kymmenen kilometrin matkalla.

Sitten ihan toinen juttu. PPHV:ltä tuli varsin raju, osin tautinenkin pyramidihalohavainto Deventeristä 29.3.1999. Tämä näin ennakkomainintana, sillä saattaa hyvinkin käydä niin, etten tuota enää tähän UMiin saa mahdutettua.

        Teemu