Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 01.07.1997



Hei.

Sattuiko kukaan saalistamaan ellipsihaloja Keski-Suomessa eilen 30.6? Tulin nimittäin lentäen Kuopiosta Helsinkiin puoli kuuden jälkeen illalla ja näin mahdollisen Bottlingerin renkaan. Ilmestys kesti kuitenkin vain pari sekuntia, joten jonkinlainen tukihavainto olisi kiva. Mutta tässä matkakertomus kiinnostavin osin:

Ennen hahtuvapilvikerroksen läpäisyä ei tapahtunut mitään kiinnostavaa. Heti pilvikerroksen yläpuolella havaitsin KIRKKAAN ala-auringon kerroksen yläosaa vasten. Pilvien ollessa vielä lähellä koneen massua YKSITTÄISET jääkiteet kiisivät 10 metriä pitkinä valojuovina subsunin läpi häikäisevän kirkkaana, kohtuullisen vaikuttava näky siis. Mielenkiintoista ainakin omasta mielestäni oli se, että hahtuvapilven yläosa oli selvästi kukkakaalimaisen  näköinen, olisi siis voinut kuvitella sen olevan vesipisaroista koostuva. No ehkä olikin, hahtuvan päällä saattoi tässä vaiheessa olla jotain näkymättömän ohutta jääkamaa.

Finnairin tarjoaman varsin herkullisen jäätelön syönnin lomassa huomasin AC-kerroksen rakoilevan ja pilvien yläpuolella olevan jotain napanöyhtämäistä  pilveä, ei siis virgaa, koska selvästi kerroksen yläpuolella (tai sitten kerroksessa tuuli todella veikeästi). No, subsun kirkastui aina huomattavasti tällaiseen nöyhtään osuessaan, joten pidin tietenkin nenän tukevasti lasissa ja seurasin tapahtumia. Yht'äkkiä subsunin ympärille muodostui heikko mutta mielestäni selvä ellipsi, mutta hävisi saman tien, kun kone jätti nöyhtäpilven taakseen. Kuvaa en saanut. En ennättänyt edes mittailemaan ellipsin dimensioita, mutta arvioisin pystyhalkaisijan olleen noin 12 astetta ja vaakahalkaisijan noin puolet tästä. Elliptisyys oli siis voimakasta. Sopiiko tämä yhteen sen kanssa, että auringon korkeus oli 30-35 asteen luokkaa? Ellipsi näytti myös symmetriseltä auringon suhteen.

Tämän jälkeen matkalla ei tapahtunut mitään mainitsemisen arvoista. Näkikö kukaan mitään?

Ai niin, Kuopiossa näkyi sunnuntaina pitkä pätkä horisonttirengasta ja mahdollinen 120 saur. Kumman paljon pitkiä hr:iä näkynyt lähiaikoina.

/TN