Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Meikäläinen Matti (ilmavaivat_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.07.2004


Hei kaikille

Olen uusi halo -aiheiseesta kiinnostunut postituslistan postien saaja. Minulla kävi mahdottoman hyvä tuuri voidessani tehdä upean halo -havainnon hiljattain. Otin upeasta halosta kuviakin. Marko Pekkola kertoi halon olevan "zeniitinympäriston kaari". Kiitos hänelle informaatiosta.

Tahtoisin kuitenkin esittää lyhyen kommentin käytävään halo -sivuihin tulevaan raportointiin...

Ismo Luukkonen kirjoitti osuvasti. "muiden on syytäkin olla epäileväisiä, kunnes todistuskappaleita (=valokuvia) esitetään".

Itse olen tehnyt sivutuloista leipätyotä valokuvan kanssa reilut 10 vuotta. Tiedän kuinka helppoa on tehdä kuvaväärennoksiä. Digi -kautena se on entistä helpompaa.

Tässä yhteydessä mainittakoon, etten tahdo kyseenalaistaa internetissä näkemiäni halo -kuvien aitoutta. Tahdon kuitenkin herättää kuvien katsojat entistä krittisimmiksi kuvien osalta.

Selatessani kuva-arkistoani loysin muutaman halo -kuvan lisää ymmärtämättä edes niiden olleen halo -kuvia. Näiden kuvien osalta olin käsityksessä, että ne olivat syntyneet lähinnä kameran objektiivin ja sen yhteydessä käytettävien suodattatimien (UV) yhteisvaikutuksesta.

Marko Pekkolalle lähettämäni sähkopostin liitetiedoston valokuvat "zeniitinympäriston kaaresta" ovat aidot. Kyseisestä kaaresta teki minun lisäksi useampi henkilo tärkeän havainnon.

Avain kysymys kuitenkin on, miten voidaan varmuudella todentaa tehdyt havainnot. Välttämättä ei millään tavoin. On vain luotettava bongaus -ilmoituksiiin. Tässä yhteydessä uskon kuitenkin siihen, että vilppien todennäkoisyys on pieni. Mikäli käyttoonotettavat nettisivut ovat monikieliset (suomi, englanti, saksa) sekä käyttäjät näiltä kielialueilta on mahdollisten havaintojen todentaminen entistä hankalampaa. Mainittakoon, että monikielisyydellä ymmärrän vähintään kolmea kieltä. Mikäli sivut koostetaan suomen - ja englannin kielellä - ne ovat tälloin kaksikieliset sivut. Mutta itse havaintojen listaamiseen...

Tietysti havainto -listaan (tietokantan taulun kenttään) voisi lisätä omaksi kentäksi (tiedoksi) mahdolliset havainnon tadostaja yhteystietoineen. Tälloin mahdolliset epäilyttävät havainnot voisi mahdollisesti varmentaa todistajilta. Valokuvien lisääminen kantaan on sinänsä hyvä asia. Tietokannan havaintotietojen ja kuvien arkistoinnin ja tarvittavien tietojen yhdistäminen sekä yleensä WEB -toimivuuden kannalta asia on toki ratkaistavissa. Toinen asia on se. Kuka taho todella tahtoo ottaa tämän tärkeän tyon vastuulleen. Tältä osin WEB -sivujen ja ko. tietokannan ylläpitäjältä edellytetään rautaista ammattitaitoa.

Monikielisten sivujen osalta kannattaisi tässä yhteydessä kartoittaa: kaikki vastaavat jo toiminnassa olevat sivut (ja mahdollinen yhteystyo näiden sivujen tekijoiden kanssa) omien moikielisten WEB -sivujen todellinen tarve.

:D

Yuha