Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 21.07.2004



Sorry pieni viive vastaamiseen. Cygnuksesta toipuminen (=univelkaa) ja tapahtumasta poikineiden muiden asioiden hoitaminen vei muutaman päivän.

Olen Jarmon kanssa samaa mieltä, että käsin ylläpidettävien sivustojen pysyvyys on yhtä pitkä kuin ylläpitäjän innostus. Sivukoodin vääntämiseen menee aina energiaa ja olen itse huomannut, että jossain vaiheessa homma alkaa tökkiä, vaikka olisi innostustakin, jos havaintoja tulee ryöppynä (esimerkkinä Venus-ylikulku Kuu-planeetta-komeetta-puolella).

Homma toimii paremmin, jos havaitsijat itse voisivat syötellä havaintojaan suoraan verkkoon. Tällöin sinne myös tulee havaintoja nopeampaa tahtiin ja viikoittain, jopa päivittäin on mielenkiintoista käydä seuraamassa mitä ihmiset eri puolilla Suomea (Eurooppaa?) ovat nähneet. Myrskybongareilla jo ensimmäinen vuosi havaintokannan kanssa oli positiivinen yllätys, vaikka varsinaista havaitsemiskulttuuria oli vähän. Toinen vuosi on jo lähes räjäyttänyt tulosten määrän, vaikka vuosi ei ole ollutkaan mitenkään merkittävä.

Ja vaikka kaikki havaitsijat eivät itse syöttäisikään kaikkia havaintojaan. Systeemi helpottanee myös jaoston toimihenkilöiden havaintojen tallentamistyötä.  Perinteisenä paperina varmaan edelleen tulee havaintoja, ja näistä on nopeasti saatavissa tiedot verkkoon.

Tuollaisessa tietokannassa ei tosiaan ole ennakkotarkastusta. Myrskybongareillakin  asia toimii jälkitarkastuksen muodossa. Ylläpitäjäoikeuksin pääsee havaintoja muuttamaan ja täydentämään. Myös havaitsija voi itse tehdä tarvittaessa täydennyksiä (esim. kuvien osalta) ja korjauksia.

Kieliversiot on helppo toteuttaa. Olen tuollaisia tehnyt jo esim. Ursan ohjelmarekisteriin, jossa on suomen ja englanninkielisen versiot samoista tiedoista. Ainoastaan vapaatekstikentät täytyy kääntää.

Erilaisia raportteja ja näkymiä tietokannan sisältöön on melko helppo toteuttaa. Riikosen peräänkuuluttamia kovempien näytelmiä listauksia voidaan toteuttaa asettamalla listausehdoksi joku tietty halomuoto, jota paremmat listataan. Projektisivuja voidaan toteuttaa listaamalla esim. vain huhtikuun havainnon näkyville. Voidaan myös tehdä hakusivu, jossa listauksia voi tehdä havaitsijan, paikan, ajan, tai halomuodon suhteen. Näitä voidaan kehitellä tarpeiden mukaan. Raportteihin voidaan generoida myös Pekkolan Markon alkuun kehittelemää ja Ismon sivuilla käyttämää graafista systeemiä.

Listauksissa voi olla perusmuotoja hyvin tiivis lista ks. esim. myrskybongareiden  tietokannan uusimpien listaus:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/myrskybongaus/havainnot/ Tästä voisi sitten napsauttaa näkyville tarkemmat tiedot kustakin havainnosta.

Kaiken kaikkiaan listausten teko helppoa. Työläämmpi osuus on havaintojen tallennusosasto virheentarkastuksineen. En usko, että tuon toteuttamiseen on minulle esteenä kuin aika. Jos haloväki on kärsivällistä, niin talven mittaan jotain voisi syntyäkin, jos havaintokantoja toteuttaisin yhteisenä projektina muiden jaostojen kantojen kanssa. Tällaisia tarpetia varmaan olisi mm. ilmakehän valoilmiöiden, revontulien ja Kuu-planeetta-komeetta
-jaoston kanssa. Lisäksi jo toteutettujen systeemien kokemuksista on
iloa.

Tarkoituksena on myös huolehti siitä, ettei havaitsijoille tarvitse olla viittä tai kuutta eri tunnusta ja salasanaa tietokantoihin, vaan yhdellä rekisteröitymisellä sekä lisäksi oikeuksien pyytämisellä kuhunkin tietokantaan  tallentaminen onnistuisi.

-VeikkoM-