Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: riikonen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 27.03.2003



Olemme tehneet kuvankäsittelykokeita 17.9.01 Oulun pyramidisivuavanäytelmällä. Paperia varten halusimme saada halot kuvista näkyviin mahdollisimman selvästi. Ensin Sillanpää keksi käyttää kuvankäsittelyohjelmissa tavallista unsharp mask toimintoa, joka paransi näytelmän himmeiden halojen erottuvuutta hämmästyttävän suuressa määrin.

Seuraavaksi kokeilimme kuvien yhdistämistä. Laitoimme kolme kuvaa päällekkäin läpinäkyvinä layereina ja sitten käsittelimme tämän komposiitiokuvan unsharp maskilla.

Tulos oli vieläkin parempi - parempi kuin yksikään kolmesta diasta yksinään optimaalisissa oloissa lamppumetodilla katsottuna. Tämä on aika huomattava seikka, kun otetaan huomioon, että katsomme verraten isoa kuvaa näyttöpäätteeltä.

Jatkoimme vielä kokeiluja ja kopioimme tämän komposiitio-unsharp mask -kuvan itsensä päälle horisontaalisesti flipattuna. Himmeiden muotojen erottuvuus parani entisestään, ja lopputulos verrattuna alkuperäisiin dioihin oli intensiteetiltään järkyttävä. Paperissa emme kuitenkaan menneet näin pitkälle, sillä peilautuminen voi tapauksesta riippuen aiheuttaa myös ongelmia. Tässä kävi niin, toispuoleista 35 sivuavaa tuli toiselta puolelta samassa kohdassa oleva pilvi vahvistamaan.

Elämme hyvällä leveysasteella komposiitiokuvien tekemiseen. Haloja voi kuvata verraten pitkällä aikavälillä, koska auringon korkeus muuttuu hitaasti. Epätasaisestikin jakautuneesta yläpilvinäytelmästä saa tasaisen kun ottaa kuvia eri vaiheista. Näin halonäytelmät saadaan simulaatioita paremmin vastaaviksi, mikä on tuiki miellyttävä seikka varsinkin paperia vääntäessä.

Marko