Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Pekkola (jmpekkol_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.03.2003


Hei vaan Arto & kollegat!

Tätä asiaa on jo sivuttu keskustelun kuluessa, mutta taas yhdeltä meistä sama pointti; kysymys ei ole tuon tason *udusta kaivettavista* (kuten okulaarin tapauksessa alati häilyvistä ja vaihtuvista mahd. kuvitteellisista hyvän seeingin *välähdyksistä*). Ei mitään sinne päinkään. Sellaiset jutut jotka ihan tosissaan on näkökyvyn / kuvittelun rajoilla jätetään (todellisessa jaoston käytännön toiminnassa, nämä filosofiset keskustelut mailikanavalla ovat asia erikseen) omaan arvoonsa.

Kun rariteettihalojen ja himmeiden halojen kohdalla puhutaan 'osata katsoa oikein' tavasta, niin yleensä tarkoitetaan ihan hyvinkin kouriintuntuvia asioita, kuten sitä että ihminen älyää pitää diaa lähellä yksittäistä hehkulamppua ja/tai paperia jolle se valo heijastuu ja kuljettaa diaa käsissään siten että eri tavoin ko. dialle valottuneet halorakenteet (filmin tummassa/kirkkaassa päässä, kaukana/lähellä aurinkoa) tulevat parhaiten esille. Yleensä siitä mitä himmeästä päästä löydetään päästään hyvinkin äkkiä eksperttien kohdalla täyteen yksimielisyyteen, sillä (kaikkien tunnistamat) kohteet ovat hyvin selviä. Harvinaisista todellisista rajatapauksista tyyliin yksi-näkee-toinen-ei ei ole pahemmin (ymmärrettävistä kritiikkisyistä) retosteltu julkisesti, ts. niitä ei ole yritetty viedä julkaisun tasolle samoista terveistä kritiikkisyistä johtuen.

Dia on ja pysyy toisin kuin seeing ds-maailmassa. Rinnastus on tässä pikemminkin postimerkkeilyn maailmaan kuin okulaarimaailmaan. Filateelihuippuasiantuntijat ovat yksimielisiä jostain värivivahteista rariteeteissa, silti aloittelijoille niiden etsiskely ja tunnistaminen (ilman *oikeaa* taustaa/harjaantumista) on helposti ensialkuun yhtä painajaista. Silti kukaan ei menisi ehdottamaan filateelisen maailmannäyttelyn järjestäjille, että tehdäänpä nyt kerrankin tieteellinen lähestymistapa ja pannaan sääntö/organisointikomiteaan yksi kuvien katseluun erikoistunut mutta postimerkkejä tuntematon jäsen! (muuten aika hauska idea astrokonkarilta)

Marko

> Olen kyllä hieman skeptinen himmeimpien halokuvien visuaalisesta
> tulkinnasta. Vaikka useampi haloasiantuntija väittää saman halomuodon
> näkevänsä ei tällainen 'mittaus' ole täysin (ainakaan tieteellisesti)
> luotettava. Havaintopsykologia astuu välttämättä mukaan, vaikka kuinka
> yrittäisi olla objektiivinen. Jos kuvaa pitää 'osata katsoa oikein', ei sen
> todistusvoima ole visuaalihavaintoa kummempi. Ihmissilmä on hyvä näkemään
> juuri sen mitä odottaa. Vrt. Marsin kanavat, joita näkivät sen ajan
> parhaatkin havaitsijat ja asiantuntijat.
>
> Halorariteettikomiteassa, jos sellainen joskus perustetaan, pitäisi olla
> mukana kuvien katseluun ja analysointiin erikoistunut mutta haloja
> tuntematon jäsen. :)
>
> arto



Marko Pekkola
Tahdet ja avaruus -journal
Ursa astronomical association
Address: Raatimiehenkatu 3 A 2
FIN-00140 Helsinki
Finland
Tel.: (09) 68404050
Cellular phone: (050) 3687468
Y-tunnus 0221689-2
ALV rek.