Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Petteri Kankaro (Petteri.Kankaro_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.03.2003



Kun harvinaiset halot vierailevat vain vähän aikaa, esimerkiksi vain muutamia minuutteja, tällöin ehtii valokuvallisesti dokumentoimaan huomattavasti enemmän kuin mitä ehtisi visuaalisesti tarkistamaan. Sama pätee kirkkaalle auringon lähistölle jonka katsominen yleensä sokaisee hetkeksi niin, ettei vastapuolen himmeämpiä halomuotoja tahdo erottaa. Omien testailujeni mukaan kuitenkin halot ilmentyvät valokuvissa himmeämpinä kuin mitä ne visuaalisesti ovat. Silmän dynamiikka on huomattavasti parempi mitä parhaimmallakaan filmillä. Filmin eduksi voi siis laskea ennemmin nopeuden ja väsymättömyyden.

Olen kyllä joskus törmännyt siihenkin, etten mielestäni ole edes toisen valokuvasta nähnyt sellaisia halomuotoja mitä siinä kuvanottajan mukaan on, joten valokuvankin tulkinnassa taitaa olla eroja. Idioottivarma valokuva kai vaatii kirkkaudeltaan luokkaa 3-5 olevia haloja, jolloin 1-2 kirkkautiset muodot jäävät aika haaleiksi. Tosin jos taivas on puhdas pilvikuiduista on erottuminen filmilläkin parempi.

Mieleeni on jostain kuvausohjeesta jäänyt, että halokuvissa kannattaa luottaa valotusmittariin ja ehkä korjata hieman ylivalotuksen puolelle. Olisin itse juuri toista mieltä, eli mieluummin lievä alivalotus jolloin filmi ei pala puhki ja värit pysyvät kylläisinä. Valotusmittarin arvoihinkin kannattaa kiinnittää huomiota, eli onko keskustapainotteinen vai kokokuva-alan mittaus.

Niin ja aurinko aina piiloon ellei sitten omista 10 000 euron linssiä, joka ei turhia heijastele.

Taitaa tosiaan olla halokuvauskin ihan makuasia, eli tulokset riippuvat niin paljon näytelmän laadusta, kuvaajasta kuin välineistäkin...