Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (Ismo.Luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.03.2003



Sorry, Petteri piti heti lähettää tämä kaikille...

terve

Omat kokemukseni digipuolelta rajoittuvat kalliimman luokan ammattijärjestelmiin (Nikon D1, D100). Nämä toimivat varsin hyvin halokuvissa, etenkin jos kuvan tallentaa pakkaamattomana TIFF-muodossa tai laajemmassa väriavaruudessa RAW-muotoisena. RAW-muoto antaa myös hyvän pohjan kuvan jatkokäsittelylle.

Digijärjestelmien ongelmana on pieni kennon koko, minkä takia esim. 24mm objektiivin kuvakulma digikamerassa vastaa normaalikuvauksen 35 millistä. Laajempiin kuvakulmiin uppoaa reilusti lisää rahaa! Kuitenkin, jos raha ei olisi esteenä, kuvaisin halot suoraan laadukkaalla digikameralla.

Tämä ei tarkoita sitä, että klassinen dia olisi jotenkin huono, päinvastoin. Mutta digikuvauksen nopeus ja kuvan helppo siirtyminen kuvankäsittelyohjelmaan ovat iso etu laiskalle.

Mitä tulee Markon kommenttiin negafilmin mahdollisuuksista, olen hieman eri mieltä. JOS käytössä on hyvä nega/diaskanneri ja asiansa osaava skannaaja, negasta saa irti sen mitä diastakin, ellei enemmänkin.

Silmän ja valokuvan välillä on hieman eroja. Omat kokemukseni sanovat, että yleensä kuvasta löytyy enemmän kuin paljain silmin. Kaikki halot, jonka olen voinut sanoa varmasti näkeväni, ovat tarttuneet myös filmille. Ja toisaalta filmeistä on löytynyt lukuisia haloja, joita en ole paljain silmin nähnyt.(Vika voi kyllä olla myös silmissäni, jotka näkevät harvinaisuuksia verrattain harvoin.)

Tosin poikkeuksiakin on. Taisi olla Jarmo (?) joka kirjoitti, että esim. 46alla ja ZYK värikkäinä haloina tarttuvat kuvaan heikommin kuin vaikkapa valkoinen HR. Tämä pätee. Tosin kuvankäsittelyn avulla näihin asioihin pääsee vaikuttamaan.

Ismo