Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 23.05.2002



Ai niin. Yksi juttu. Ruoskasen komeassa ellipsinäytelmässä (12.4.1993) on epäilty neljättä ellipsiä siellä ulkopuolella. Se voisi olla Hissink... Teorian mukainen säde (riippuu suuresti Hissinkin mittauksen tarkkuudesta) olisi jotain luokkaa 7.4°... Mutta tuota Ruoskasen kuvien mahdollista neljättä ellipsiä ei ole koskaan väitetty aivan varmaksi.

Ruoskasen näytelmän ellipsit tämän teorian mukaan:
- Hakumäki (pystysäde: 2.32°)

  • Schlesinger (pystysäde: 3.81°)
  • Broomall (pystysäde: 6.03°) Auringon korkeus oli 36° tuossa havainnossa. Mittaukset istuvat kiltisti vastaavilla käyrillä... Johtuu tosin siitä, että olen käyttänyt juuri Jukan mittauksia ankkuroimaan noiden kolmen ellipsiä vastaavia käyriä. JR:n näytelmän kuvat ovat erittäin tarkasti mitattu, joten ne ovat syystäkin ankkureina tässä vaiheessa.

Tilanne tällä hetkellä kun mukana on 36 ellipsimittausta:
- pienin ellipsi: 5 ellipsiä

  • Hakumäki: 10 ellipsiä
  • Kinnunen: 5 ellipsiä
  • Schlesinger: 11 ellipsiä
  • Broomall: 4 ellipsiä
  • Hissink: 1 ellipsi

Huom. Joukossa on parista näytelmästä useampikin eri mittaus samasta ellipsistä eri auringon korkeuksille. Pienessä ellipsistä on 2 mittausta samasta näytelmästä (minun 22.3.1997 näytelmä) ja Hakumäessä on 4 mittausta samasta näytelmästä (Piikki 30.4.1996) sekä Schlesingerissä on mukana 2 mittausta tuosta samasta Piikin näytelmästä. Eli kun nuo huomioi, on pieni ellipsi ollut mukana 4 näytelmässä, Hakumäki 7 näytelmässä ja Schlesinger 9 näytelmästä.

Jos olen oikeassa...

Hauska anekdootti. Seuraavassa UMissa on Peter-Paul Hattinga Verschuren tuore ellipsihavainto Hollannista (31.3.2002). PPHV itse "tunnisti" sen Weerspiegel lehdessä Schlesingeriksi, kun hollantilaiset ovat näköjään takunneet tuohon vanhaan nimityskäytäntöön (jutun lähdeviitteet oli melkein kokonaan suomalaista käsialaa). Sijoitin tuon PPHV:n ellipsin tuonne tilastoon ja kas kummaa... PPHV on ehkä (taas) oikeassa, se näyttäisi olevan juuri Schlesinger vaikka PPHV ei käsittääkseni voinut sitä "tietää"...

Jos olen oikeassa...

Jarmo