Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.01.2002



Eipäs lämmetä liikaa...

Kerniä etsin kun zyk oli parhaimmillaan. Ei näkynyt. Muutenkin näytelmä sijoittui valitettavasti lähes yksinomaan Auringon puolelle taivasta (olin siis kidepilven pohjoispuolella lähes koko ajan ja siksi lähdin toisen pilviaukon tullessa autolla liikkeelle). Tosin hr yritti välillä venyillä vähän pitemmälle, mutta oli välillä kadoksissakin. Suurin ongelma tässä on se, että tuon 46 kaman voisi tulkita kriittisesti niin, että kyse oli 46° renkaasta, joka näkyi vain pätkänä koska kidepilvi oli matala ja rajoittunut. Myöskin pilvet varjostivat välillä kidepilveä ja estivät kyseisen halon näkymästä kokonaan. Siksi en hirveästi jaksa hehkuttaa tätä rantua... Vaikkakin se oli näytelmän mieltäkutkuttavin piirre. Mutta oli miten oli, saurit olivat komeat !

Asiasta kiinnostuneet löytävät seuraavilla linkeillä

http://www.netppl.fi/~jarmom/temp/23012002.jpg (simu) http://www.netppl.fi/~jarmom/temp/23012002p.jpg (piirros)

asiaan liityvää kuvitusta. Toivottavasti linkit toimii...

Simulaatio on tehty lovilaatoilla ja Auringon korkeudella 5° (eli pätee Vaalan näytelmään). Oletukseni on (on ollut aina) se, että syvän lovit omaavat kiteet ovat jo lähes kaksiulotteisia eli huonoja halokiteitä. Haloihin lovit saattavat vaikuttaa siinä vaiheessa kun laattakide saa kasvaessaan lovet ja muuttuu lovilaataksi. Samalla kide alkaa suhteellisesti otttaen "ohentumaan", kun kiteen c-akselin suuntainen kasvu (paksuuntuminen) loppuu (lähes) kokonaan. Tässä simussa oletuksena oli, että laattojen h/d oli 0.3, lovilaattojen, joilla 10% lovi, h/d on 0.2 ja lovilaattojen, joilla 20% lovi, h/d on enää 0.1. Pahus kun jäi se kidenäyte saamatta... Mutta älysin (kun olen ideaa ennenkin pyörittänyt päässäni) tuota seikkaa katsella kun vilkuilin niitä kiteitä ikkunassa. "Mitä isompi kide, sen syvempi lovi" -teoreema näytti pitävän jossain määrin paikkansa, mutta ilman näytettä en voi tuota todistaa eikä sitä pidä ottaa toteen näytettynä. Toisin sanoen tuo ei ole ihan tuulesta temmattu oletus simun pohjaksi. Lisäksi tuossa simussa on oletettu lovin kasvamisen kasvattavan kiteen tilttiä (suurin tiltti tuossa simussa on silti vain 5° ja silti 46 kama muistuttaa havaitsemaani). Lopputulos on aika lupaava... Huom. Jos simussa käytetään kidettä jossa on syvä lovi (30-60%), on seurauksena kaksi samanlaista haloa 46 seudulle. Sen liian kauas syntyvän halon voi erottaa tuostakin simusta himmeästi 46 saurin takana.

Piirros on klo 13.30 vaiheesta, jolloin zyk oli parhaimmillaan. Toisin sanoen, olin tuolloin ehkä parhaiten sijoittuneena kidepilveen nähden. Pilarikin ylsi tuossa vaiheessa 22° renkaan etäisyydelle asti. Tässä vaiheessa näkyi myös tuo 46° punertava pätkä horisonttirenkaan tuntumassa oikealla sinistä taivasta vasten (se näkyi vähän myöhemmin vasemmallakin heikosti). Tässä vaiheessa se oli kuin pätkä rengasta ja melko himmeä. Eräässä vaiheessa (klo 14.20) toista havaintosessiota kirjasin muistiinpanoihin myös vihreän värin tuossa 46 seudun kamassa. Tuo rantu on näkynyt ainakin klo 13.17 - 13.35 ja klo 14.20 - 14.30. Useimmiten se oli sellainen rantu.

Jarmo

> > mitä tuo punainen loppujen lopuksi oli (46 rengas, 46 sivuvia vai ...)
ja
>
> Siis Moilanen kertoo nähneensä (mahdollisesti) 46 sivuauringot. Voi luoja!
> Saskatoonissahan ne kuvattiin mutta yhtään toista edes hieman luotettavaa
> havaintoa ei taida olla. Ei sitten Kerniä näkynyt..
>
> > kiteistä valtaosa oli emäselviä lovilaattoja. Tutkailin niitä auton
> > tuulilasilla johon niitä kuvatessani ehti kertyä jonkin verran. Harmi
vain,
>
> Ja vielä selvennyksenä että lovilaattahan tekee simulaatioissa aika selvät
> 46 asteen sivuauringot eli tämä kuulostaa aika mielenkiintoiselta, huh.
> Toivotaan että kuvat onnistuu.
>
> Hitsi kun viime kesän Light&Colorin Applied Optics-erikoisnumeron DL ehti
> jo mennä :-(. Tästä olisi voinut vääntää taas uuden suomalaiskontribuution
> ulkomaanpellejen ihmeteltäväksi. Nythän sinne on lähetetty vain minun,
> Riikosen ja Moilasen kirjoittama artikkeli jossa tyrmätään 90 asteen
> sivuaurinkojen olemassaolo. Jep, kylläpäs innostuin mutta kun tätä 46
> asteen saurien ja lovilaattojen yhteyttä tuli joskus simuloitua aika
> monen koodirivillisen verran.
>
> Mika