Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.01.2002



Kommentoin vaihteeksi omia sepustuksiani...

> Haloihin lovit saattavat vaikuttaa siinä vaiheessa kun laattakide saa
> kasvaessaan lovet ja muuttuu lovilaataksi. Samalla kide alkaa
suhteellisesti
> ottaen "ohentumaan", kun kiteen c-akselin suuntainen kasvu
(paksuuntuminen)
> loppuu (lähes) kokonaan. Tässä simussa oletuksena oli, että laattojen h/d

Katselin illalla muistiinpanojani ja aloin miettimään kumminkohan päin tuo prosessi oikein menee. Pari tuntia ennen laattadisplaytä taivaalla oli voimakas pilari sakean lumisateen seassa. Kommentti oli: "lumisade". Lumisade oheni jokin aika ennen laattadisplaytä, mutta silloinkaan ei vielä näkynyt saureja, vaan pilari irtokiteissä. Laattadisplayn aikana isot kiteet (1-2 mm) olivat selvästi lovilaattoja tai oikeammin laattoja joilla on haarat. Ne eivät olleet ns. dentriittisiä lumitähtiä, jotka ovat niitä "oikeita" lumitähtiä. Pienemmät kiteet, joita oli tuulilasilla myös, olivat oletettavasti laattoja. Niitä ei valitettavasti ilman apuvälineitä oikein tarkasti pysty näkemään ja ne näyttävät paljaalle silmälle lähinnä pyöreiltä täpliltä. Illalla näytelmien mentyä ohi, näkyi vielä sivuauringot ja pilari keinovaloilla. Kiteet olivat lähes yksinomaan pölynkaltaista pientä kidettä. Haloista päätellen laattoja.

Toisin sanoen tuo prosessi menee ilmeisesti tosinpäin. Kiteiden a-akselien suuntainen kasvu (haarat) hiippuu ja kiteet alkavat kasvaa enemmän paksuutta kuin haaroja ja kiteet alkavat tuottamaan haloja saadessaan paksuutta riittävästi (saurit ilmestyvät). Lopulta kiteet kasvavat vain c-akselin suuntaan (päätyjen suuntaan) paksuutta, ei haaroja. Kysymys kuuluu, ehtivätkö lovilaatat kasvattaa paksuutta riittävästi ennen kuin lovet häviävät? Jos ehtii, voisi se lovilaatalla tehdyn simulaation 46 sauri hyvinkin selittää näkemäni rannun. Loven syvyyttä voisi simulaatiossa vieläkin pienentää.

Lämpötila laski koko illan tasaisesti ja se saattoi käynnistää tuon muutoksen kiteissä. Kiteethän tapaavat pienentyä lämpötilan (ja kosteusprosentin?) alentuessa. Lumisateen aikana lämpötila oli -15.0C seuduilla. Laattadisplayn 2. vaiheen lopussa lämpötila oli -17.7C (nuo arvot ovat autoni lämpömittarista, joten ikkunassani olevan lämpömittarin lukemat ovat toista astetta liian korkeita). Illalla lämpötila painui -22C. Mielenkiintoinen lisä tähän tuo se, että Ripley kertoi Saskatoonin legendaarisen näytelmän sääoloista aikoinaan sen verran, että ennen näytelmää oli ollut sakea lumisade ja lämpötila jotain -17C kunnes sää selkeni ja halot ilmestyivät...

Jarmo