Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Mika Sillanpää (masillan_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 07.10.2001



Heipparallaa,

näin eilen illalla yhden kummallisimmista koskaan näkemistäni valoilmiöistä. Tulkitsin sen haloksi. Tarina on seuraavanlainen: vähän ennen klo 21 eilen illalla astelin pihalle. Normaali katsahdus taivaalle, pari tähteä näkyi zeniitin suunnalla, mutta jotain muutakin: soikea, diffuusi läikkä melko tarkkaan zeniitissä, joka näytti pysyvän paikallaan muuttumattomana. Pitempi läpimitta about aste pari, pienempi mitta alle aste. Läikässä näkyi jotain hyvin heikkoa, pilvenomaista rakennetta joka muuttui ehkä hiljalleen. Kirkkautta noin diffuusilta otukselta on vähän heikko arvella, mutta silmiä siristämällä se vaikutti selvästi kirkkaammalta kuin läheiset 0-suuruusluokan tähdet. Taivaalla oli jotain ohutta yläpilveä; kuituja näkyi siellä täällä ja tähden olivat jossain kohdin vähän utuisen oloisia.

Siinä sitten oltiin puoli minuuttia silmät selällään, että mitä h-tin UFO tämä oikeen on?! Sen jälkeen kameran hakuun juoksujalkaa. Todnäk selitys alkoi siinä samalla sitten hahmottumaan:

0.5 km pohjoiseen on äskettäin avattu uusi kauppakeskus Iso Omena, jonka pihalla muistin nähneeni kirkkaita valonheittimiä. Taivaalle tarkemmin katsottaessa siellä näkyikin juuri ja juuri 3 kpl valonheittimen kiilaa, joista yksi, suoraan ylös suunnattu, päättyi juuri tuohon läiskään. Kyseessä lienee YLÄPILVESSÄ näkynyt "YLÄ-AURINKO" tuosta valonheittimestä. Erikoista tässä siis lähinnä että se näkyi yläpilvessä. Jääsumussa jotain tämäntyyppistä ilmeisesti näkyy useamminkin, en ole kyllä oikeen perillä sillä täällä etelässä edes jääsumupilareita ei joka talvi näe. Yläpilviselitystä puoltaa se, että aiemmin päivällä oli yläpilveä, jossa näkyi kirkkaita laattakidehaloja. Ja lisäksi se, että ilta oli poikkeuksellisen lämmin, lämpöä yli +10 astetta.

Sitä, että kyseessä on nimenomaan halo eikä "tavallinen" heijastus pilvestä, puoltaa lisäksi seuraava: kahden muun valonheittimen kiilan päässä ei näkynyt mitään (ainoastaan tuon yhden suoraan ylös suunnatun päässä), läikän koko joka oli pienempi kuin kiilan koko, ja läikän "pidentymisakseli" oli valonlähteen suunnassa.

Että näköjään vielä näinkin vanhalle parralle voi löytyä taivaalta uutta ja ihmeellistä valonlähdettä, ihan hauskaa!

Mika Sillanpää