Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Ohman (tohman_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.09.2000


Terve kaikille pitkähköstä aikaa.

Satuinpa kerrankin ajoittamaan muutaman vapaapäiväni vieton Äänekoskella sopivaan aikaan, sillä tuo 26.8. näytelmä pelasti todella luokattoman halokesäni. Voin vain yhtyä Alen huokailuihin laajemman pilvialueen puolesta, sillä halot vilahtelivat pienissä läikissä, eikä vastapuolelle ylttänyt mitään, eikä edes zyk-suunnalle ei kunnolla riittänyt pilviä. Pilvistä muuten semmoinen huomio, että Cs oli osin kennomainen (lacunosus), ja koska J. Korhosella oli taannoin kovahko näytelmä vastaavanlaisessa harvinaisemmassa pilvessä, voidaan ilman muuta tehdä päätelmä, että Cs lacunosus ja rajut halot liittyvät saumattomasti yhteen ;)

Toiminta alkoi noin klo 1415 22 allasilla. Sitä seurasivat todella rankka ylläs ja saurit. Heti perään puski yllärin päälle selvän parryn. Hetken päästä leimahti oikealle puolelle kollega Tiensuun äkkäämä korhosmainen sateenkaaribanaani, 46 allas siis. Kirkkautta hulppeat 4, ja näkyvissä koko spektri aavistuksenomaista violettia myöten. Hr tökki saureista sisäpuolelle, ulommas ei pilveä piisannut kuin pyrstöiksi. Klo 1440 ilmestynyt vasen 46 allas ei ollut kuin kaino puna pilvikuiduissa. 22r alkoi hahmottua vasta alkurytinän loppupuolella. Sivuavakama oli koko ajan niin vaikuttavaa, että wegenerejä etsin hartaasti, mutta siis tuloksetta, koska pilvet lilluivat etelämpänä.

Vähän ennen kolmea näytti kaikki toivo laantuneen, kunnes oikean 120 saurin paikalle purjehti pieni kiusallisen kuituinen Cs-lautta, jossa minuutin ajan oli rahtusen epävarmaksi jäänyt 120SA. Vartin yli kolmen oli taas Auringon suunnalla saurien, rankan ylläsivuavan ja heikon 22 renkaan seurana parry. Puoli neljältä alkoi 22r olla sen verran dominoiva, että kunnon toiminnan saattoi katsoa päättyneen.

Silloin tällöin on ollut puhetta haloista ja polarisaatiosta, ja taaspa se tuli mieleeni kun kiroilin Ouluun jättämäni kameran polarisaatiosuotimen vuoksi. Oikea 46 allas oli rankka ilmankin, mutta kun päätä kallisteli polaroidit silmillä, hehkui se vieläkin kauniinpana. Olisi ollut velehoa saada polarisaatioefektit kuviinkin. Filtteri pitäisi olla aina matkassa.

Tuota polarisaation tarjoamaa näppärää aasinsiltaa tallaillen pääsenkin alkuiltapäivään 29.8., ja Pudasjärven Syötteen maisemiin, tosin suolle, jonka maisemat eivät häävit olleet. Naputtelin VLF-R -mittaustuloksia koneeseen, joten ei ollut oikein mahdollisuutta yrittääkään selvittää polarisaatiosiirtymän avulla, oliko erinomaisen ohuessa Cs nebissä hehkunut diffuusi kaarenpätkä 23 ylempi parroidi, vai jotain 22-kamaa, jollaista aiemmin päivällä oli näkynyt. Kovin 23yp:n oloinen kuitenkin, joten menköön tämän uuden löysän linjan mukaisesti B-lomakkeelle. Vai elämmekö edelleen niin 23yp-vastaisessa ilmastossa, että havainto hylätään välittömästi?

Teemu