Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: juha.ojanpera_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 16.10.2006Tervehdys vaan kaikille!

Tässä olisi pari asiaa, joista ajattelin kirjoittaa.

  1. Deepsky archive. Mikä mahtaa olla archiven tilanne, kun en ole moneen päivään saanut sitä auki? Miten on muilla, toimiiko arkisto normaalisti?
  2. Jaostollemme silloin tällöin havaintoja lähetellyt Rainer Kivistö lähestyi minua tässä hiljattain kirjeitse ehdottaen erästä asiaa. Rainerin kirje kuuluu näin:

"Hei,

Tuli mieleen idea koskemaasi Linnunrata-palstaa. Siinä on yleensä keskimäärin 4-5 havaintoa, mutta näiden lisäksi voisi olla 1-2 sivullista (4-5 havaintoa) pelkkiä havaintoja ilman selitys osioita. Tietoina olisivat ainoastaan kohde, havaitsija, havaintovälinetiedot, TT, seeing, pvm ja kellonaika. Kohteen tyypin lisäksi voisi olla hyvä mainita luokitus (esim. galakseista Sa, Irr tai mikä se nyt kulloinkin on), jolloin kohde tulisi jotenkin esiteltyä.

Tällainen "galleria" ei liene kiireisellekään paltanvetäjälle (Umissa on ollut puhetta jaostoaktiivien kiireistä, jaostoasioiden tuomasta taakasta yms) vaikeatekoinen, koska tekstejä ei tarvitsisi miettiä, ainoa vaiva on em. tietojen kirjoittaminen. Havaitsijoiden kannalta on varmasti useampia piirroksia julkaistaisiin.

Tekstiosion puute ei mielestäni ole haitta, koska ds-havaintoja ei tarvitse yleensä (kai) sen kummemmin analysoida ennen julkaisia, koska ds-kohteissa voidaan harvoin todeta äkillisiä näkyviä muutoksia, lisäksi kuvausosat voi lukea netistäkin.

Pelkkiä kuvia voi joka tapauksessa verrata omiin havaintoihin ja todeta kenties esim. että omassa havainnossa on asteroidi, jonkin tähden kirkkaus (tai jopa seyfert-galaksin ytimen kirkkaus) on muuttunut yms. Myöskin voidaan todeta mm. minkä kokoisella putkella mikäkin kohde näkyy. (Itse olen saanut vinkkejä). Tällaisessa "galleriassa" voi toteuttaa erilaisia teemoja, riippuen minkätyyppisestä kullakin havaintojaksolla on havaintoja tullut, esim. jos on tullut paljon havaintoja planetaarisista ja avonaisista, toinen galleriasivu voisi olla omistettu planetaarisille ja toinen avonaisille. Myös jos jostain kohteesta on tullut isolla ja pienellä putkella tehty havainto, voi asettaa nämä vertailun vuoksi rinnakkain. Variaatioita on myös varsin paljon.

Ystävällisin terveisin Rainer Kivistö"

En tiedä, lukeeko Rainer itse tätä sähköpostilistaa, mutta jos sattumalta kuitenkin lukee, niin kiitokset aktiivisuuden osoituksesta ja hyvistä ideoista!

Rainerin ideat ovat ehdottomasti harkitsemisen arvoisia. Ehdottaisin, että käydään vaikka täällä listalla pieni keskustelu Rainerin ehdottamista asioista. Päätetään sitten yhdessä, mitä tehdään!

-- 
-juha ojanperä-
__
Saunalahti Xtra - Uusi GSM-vuokrapuhelin ja edistykselliset Xtra-palvelut käyttöösi alk. 4,95 e/kk! http://saunalahti.fi/xtra/