Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Toni Veikkolainen (toniveik_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.09.2005Viikko sitten lauantaina olin Tähtikalliolla, mutta tällä kertaa en pääse sinne. Tuen ehdottomasti 36-tuumaisen peilikaukoputken hankintaa enkä ymmärrä, miksi suunniteltu päähavaintolaite pitäisi vaihtaa pienempään linssiteleskoopin budjetoinnin takia. Nopea laskutoimitus osoittaa, että 36-tuumaisessa peili on peräti 44 % suurempi kuin 30-tuumaisessa. Himmeiden DS-kohteiden visuaalihavainnoissa tällainen ero voi olla hyvinkin ratkaiseva. Auringon ja Kuun havaitsemiseen linssikaukoputki on toki parempi, mutta planeettahavaitsijat tuskin pahastuvat kirkkaista väreistä ja huipputason erotuskyvystä, joita ei 100-300 mm:n linsseillä voi saavuttaa.

Kuka onkaan sanonut, että planeettojen katselussa suuresta apertuurista ei ole kauheasti hyötyä? Muistan ikuisesti, kun näin Etelä-Suomen kosmologien puolimetrisellä instrumentilla Jupiterin ensimmäistä kertaa. Suuri punainen pilkku suorastaan hyppäsi silmille ja ohuimmatkin pilvivyöt erottuivat kontrastin ollessa huikea. Samalla kaukoputkella on onnistuneesti projisoitu täysikuu paperille. Suoraan katsominen voi olla vaarallista; eräällä hyvin tuntemallani miehellä oli silmä kipeänä yli viikon, kun kuunvalo oli häikäissyt pahasti.