Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marco Johansson (astro_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.05.2005


Hei kaikki!

Tänään oli IT viikossa juttu Voyager luotaimista ja ajattelin, että tämä juttu sopii kovin hyvin myös DeepSky -postilistalle, tässä siis siitä kopio :-)

T: Marco


Avaruusluotain Voyager 1 on nyt poistumassa aurinkokunnastamme ja liukumassa tähtien väliseen avaruuteen. Tiedemies laittoi verkkoon kuultavaksi luotaimen lähettämää ääntä 13,92 miljardin kilometrin päästä auringosta.

Iowan yliopiston fyysikko Don Gurnettin mukaan luotain voi joutua vielä kulkemaan kymmenisen vuotta, ennen kuin se on varmasti ulkona aurinkokunnasta.

Gurnett laittoi muutaman sekunnin Voyagerin lähettämää ääntä verkkoon. Äänen vastaanotti Yhdysvaltain avaruusvirasto NASAn antenni.

Voyager 1 on nyt 94 AU:n (astronomisen yksikön) päässä auringosta ja kulkee 3,5 AU:n vuosivauhdilla pois auringosta . AU viittaa auringon etäisyyteen maasta; yksi AU on noin 150 miljoonaa kilometriä.

Luotain laukaistiin avaruuteen syyskuun 5. vuonna 1977. Se tutki ensin aurinkokunnan suuria planeettoja, Jupiteria, Saturnusta, Uranusta ja Neptunusta.

Voyager 1 kuljettaa mukanaan tervehdyksen Yhdysvaltain silloiselta presidentiltä Jimmy Carterilta sekä YK:n puhemieheltä Kurt Waldheimilta sekä valittuja valokuvia maapallolta.

Tiedemiehet arvioivat Voyager 1:n ja sen sisaraluksen Voyager 2:n toimivan ainakin vuoteen 2020 saakka.

Voyagerin lähettämää ääntä avaruudesta:
http://www-pw.physics.uiowa.edu/space-audio/

Koko juttu:

http://www.itviikko.fi/uutiset/uutinen.asp?id=68004