Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Markus Tuukkanen (markus.tuukkanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 11.04.2005Eilen oli Somerolla hetkittäin tosi hieno sää. Sain rjm -tuloksen varmuudella 6.6, vaikka olisi ehkä saanut paremmankin tuloksen, jos olisi oikein ajan kanssa yrittänyt. Linnunrata hohti hetkittäin todella komeasti. Lumien sulaminen sitten edellisen reissun on kyllä mahtava etu. Yläpilvilauttojen pelko pani liikkeisiin vauhtia, eikä syyttä. Sessio jäi aika lyhyeksi. Jopa maata viistävä sumulautta ylitti havaintopaikkani, vaikka paikan korkeus on 124m.

Laitoin arkistoon kaksi yön havaintoa. UGC 5470 ja M87. Työ 87: n osalta jäi vähän kesken, mikä oli kovin harmittavaa. Koskaan ennen en ollut saanut havaintoa noista pienistä UGC ja MAC -galakseista. Nyt jokin niistä paljastui useita kertoja nurkkasilmällä. Pilvet kuitenkin lopettivat tilanteen tarkastelun liian aikaisin. Ehkäpä tuollaisella säällä olisi saanut kohteesta hieman enemmänkin esille.

UGC, siis Leo 1 oli mulle eka havainto kohteesta. Reguluksen hehku häiritsi yllättävän vähän. 21mm okulaarilla sen saattoi jättää sopivasti kentän ulkopuolelle, jolloin galaksi näkyi todella himmeänä hehkuna tai tavallaan vähän vaaleampana taustataivaan kohtana. Tätäkin olen usein yrittänyt, mutta vasta nyt sain siitä havainnon.

Palomar 4 ja muut kaverit taitavat sitten jäädä tältä keväältä, voi pahka, sillä kunnolla pimeää ei taida enää tulla. Mutta kannatti lähteä reissulle, vaikka sääennuste olikin aika huono.

Markus