Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Jaakko Saloranta (j_saloranta_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.01.2002



Toi kalvo M57 sisältä on melko mukava juttu. Kattelin just tosta piirroshavainnosta että se olisi näkyvissä 20 senttisellä ja 380x suurennoksella ja O-III suodattimella. Myös Holmström on myös nähnyt kyseisen kalvon 20 senttisellä. Kirjassa Observing handbook and catalogue of deep sky objects kuvaus 25 senttisellä putkella on seuraava: "At 250x, shows that the center is not completely dark.." Samaa sanotaan The night sky observer's guide kirjassa. Eli ainaskin 8 tuumanen suodattimen kera riittää, varmasti joku pienemmälläkin näkee. Ja hieman mainostusta, EDL:n numerossa 1/99 oli hyvä artikkeli Messier 57:sta.

Sitten vielä itse asiaan. Olen miettinyt paljon tuota M81 näkymistä paljain silmin. 5 vuotta (1997) vanhan mailin mukaan, tähän ovat pystyneet vain 4 henkilöä maailmassa: Brent A. Archinal, Brian Skiff, Stephen O'Meara, Aristides Tzarellas.
Onko nimiä tullut lisää? Muistaakseni Henriksson sanoi että Timo Karhula olisi nähnyt M81 ja myös M82!!!
Pitääkö tämä paikkaansa? Jo M81 pidetään erittäin vaikeana havaittavana mutta, miten joku voisi havaita M82?
Tämähän tarkoittaisi että tähtiä pitäisi näkyä ~9 magnitudiin asti paljain silmin, ja myös M94, M51, M101, M106 ja +++ olisivat vielä erotuskyvyn rajoissa! Messier 82 on kuitenkin 8.2 magnitudia, eli melkein puolitoista magnitudia himmeämpi kuin Messier 81 ja selvästi pienempi (pintakirkkaus on kuitenkin suurempi). Miten siis on?

Ja miksiköhän kukaan ei ole ainakaan vielä nähnyt Messier 27 paljain silmin? Kaikki vaan yrittämään talven aikana ;)

Ps. Kyllä havaintoja pystyy intissäkin tekemään, älkää hätäilkö :)