Merkurius

mercury (1K)

Merkuriuksen malli löytyy Elonkierrosta (koordinaatit: 60.801886, 23.470938)

Merkurius on pienin planeetta. Sen painovoima ei ole pystynyt pitämään sillä ilmakehää. Siinä mielessä se muistuttaa kuuta. Se on täynnä meteoriittikraattereita, koska ilmakehä ei suojele sitä.

Merkuriusta kutsutaan maankaltaiseksi planeetaksi, koska sillä on kiinteä pinta kuten Maalla. Kuitenkaan elämä ei Merkuriuksella ole mahdollista. Suojaton Auringon säteily tappaisi nopeasti elämän. Merkurius on liian pieni ja liian lähellä Aurinkoa, jotta siellä voisi olla elämää

Merkurius on hyvin kirkas, mutta koska se on lähellä Aurinkoa, se ei aina näy eikä koskaan korkealla taivaalla. Koska sen kierrosaika on lyhyt, se nousee usein ennen Aurinkoa (aamutähti) tai laskee Auringon jälkeen (iltatähti). Jos se on Maan ja Auringon välissä tai Auringon takana Merkurius ei tietenkään näy. Se näkyy siis vain, kun se on Maasta katsoen sivussa Auringosta, kuten mallissamme.

Koska Merkuriuksen rata on Maan radan sisäpuolella, kutsutaan sitä sisäplaneetaksi. Merkurius kiertää Auringon 88 vuorokaudessa (Merkuriuksen vuosi) ja pyörähtää oman akselinsa ympäri 58,7 vuorokaudessa
(Merkuriuksen vuorokausi). Merkuriuksen vuodessa on
siis vain vähän toista päivää. Seurauksena on, että sama puoli planeetasta on pitkän aikaa Aurinkoon päin.
Auringon puolelta on mitattu lämpätilaksi 430oC ja vastakkaiselta puolelta -180oC.
. . . . , Mercury (25K)
Merkurius (154K)

Merkurius kulkee Auringon editse (Merkuriuksen ylikulku)
toukokuussa 2016. Silloin voi verrata Merkuriuksen ja
Auringon kokoa. Aurinkoa ei kuitenkaan saa katsoa ilman
asiaankuuluvia välineitä.

Merkurius ja Venus ovat aamutähtiä, jos ne nousevat ennen Aurinkoa aamulla. Jos ne laskevat Auringon jälkeen ne ovat iltatähtinä.

Merkuriusta tutkiva Mesenger satelliitti on lähimmillään Merkuriuksen pinnasta noin 200 km päässä (mallissa runsas millimetri) ja etäisimmillään 15 000 km:n päässä (mallissa 10 cm päässä).

Lyhin etäisyys Auringosta on 0,387 AU
keskietäisyys on 0,39 AU
pisin etäisyys on 0,47 AU


Alkuun
Aurinko
Venus
Maa
Kuu
Lagrangen pisteet
Asteroidivyöhyke ja kääpiöplaneetta Ceres
Mars
Jupiter
Jupiterin kuut
Saturnus
Saturnuksen kuut

Uranus
Neptunus
Kääpiöplaneetat
Aurinkokunnan rajat