Aurinkomalli

Auringon malli on Elonkierrossa, Jokioisilla (Koordinaatit: 60.804168, 23.462849)

Auringon säde on 696 miljoonaa m. Kun 696 jaetaan 150:llä saadaan mallin säde 4,64 m eli halkaisijaksi 9,28 m likimäärin 9,3 m.

99% aurinkokunnan massasta on Auringossa. Loput 1%  massasta on planeetoissa ja pienkappaleissa.

Aurinko säteilee Maan pinnalla noin 1,4 kW (=1400W) teholla jokaiselle neliömetrille. Tavallisen 100 W lampun valo ei siksi Auringon paisteessa paljoa erotu. Metrin etäisyydelle 100 W lamppu antaa neliömetrille vain noin 8 W.

Auringon pintalämpötila on n. 5000 oC, minkä vuoksi se säteilee enimmillään keltaista valoa.
Auringon ytimen lämpötila on 15 miljoonaa astetta ja siellä vety fuusioituu heliumiksi ja tästä vapautuu ytimien sidosenergiaa, jolla Aurinko toimii.

aurinkomallip (322K)

Aurinkoa ei saa katsoa paljain silmin edes sen laskiessa tai noustessa. Kiikarilla tai kaukoputkella katsottaessa silmän verkkokalvo tuhoutuu hetkessä; nehän ovat polttolaseja. Uranuksella on useita eri keinoja katsella Aurinkoa turvallisesti (Kysy!).

Aurinko saa energiansa vedyn yhtyessä heliumiksi ns. fuusioreaktiossa. Osa atomien ytimiä sitovasta energiasta vapautuu tällöin. Noin viiden miljardin vuoden kuluttua vety vähenee niin paljon, että tämä ydinreaktio sammuu. Aurinko romahtaa, jolloin lämpötila sisäosissa lisääntyy ja alkaa uusi fuusioreaktio, jossa helium muuttuu hiileksi. Seurauksena pintaosat laajenevat noin Maan radalle asti. Auringon mallia pitäisi kasvattaa silloin noin kilometrin korkuiseksi. Tällaisesa tilassa on nyt Orionin tähdistön Betelgeutse.

Ilman Aurinkoa ei Maassa olisi elämää. Elämä Maassa on mahdollista, koska Aurinko on juuri sopivalla etäisyydellä ja se on toiminut miljardeja vuosia lähes muuttumattomalla teholla. Auringon toiminnan hiljeneminen johtaisi jääkauteen ja toiminnan kiihtyminen tekisi ilmaston tukalan kuumaksi, syntyisi myrskyjä, katoja, nälänhätää ja tulipaloja. Sähkölaitteet menisivät sekaisin ja ihomme palaisi ja näkömme vaurioituisi. Onneksi näin pahaa tilannetta ei ole näköpiirissä miljardiin vuoteen.

Useimmissa vanhoissa kulttuureissa Aurinkoa on palvottu; nykyisin auringonpalvonta on muuttanut muotoaan. Liian innokas auringonpalvonta voi kuitenkin olla vaarallista.


Alkuun
Merkurius
Venus
Maa
Kuu
Lagrangen pisteet
Mars
Asteroidivyöhyke ja kääpiöplaneetta Ceres
Jupiter
Jupiterin kuut
Saturnus
Saturnuksen kuut

Uranus
Neptunus
Kääpiöplaneetat
Aurinkokunnan rajat