Linnunrata

Galaksi, jossa me asumme on nimeltään Linnunrata. Se on ns. kierteisgalaksi, jonka yhdessä haarassa on Aurinko ja planeettamme Maa kiertää sitä. Linnunradassa on yli 100 miljardia muuta täheä. Kierrämme Linnunradan ympäri 250 miljoonassa vuodessa.

Kosmos, Linnunrata
Maailmankaikkeudesta Aurinkokuntaan

Aurinkokunta

Aurinkokunnaksi kutsutaan Aurinkoa ja kaikkia sitä kiertäviä kappaleita.

Aurinko

aurinkotahti3.jpg (9K)

aurinko11.jpg (4K)
pilkut.gif (15K)

Aurinko on yksi tavallinen tähti Linnunradassa. Se syntyi noin 4,5 miljardia vuotta sitten eli 4 500 000 0000 vuotta sitten. Aurinko saa energiansa siten, että sen keskustassa vety muuttuu heliumiksi. Vedyn loputtua Auringon keskusta tiivistyy ja ulko-osat laajenevat voimakkaasti, siitä tulee punainen jättiläinen. Myöhemmin harvat ulko-osat leviävät ympäröivään avaruuteen kuuman keskustan säteilypaineen puhaltamana. Tämä välivaihe näkyy planetaarisena sumuna. Kuuma keskusta jää jäljelle, sitä nimitetään valkeaksi kääpiöksi. Sillä ei ole enää energialähteitä jäljellä ja se jäähtyy hitaasti mustaksi kääpiöksi.

Auringon halkaisija on 1 392 000 km; se on 109,1 Maan halkaisijaa. Auringon massa on 332 946 Maan massaa. Aurinko pyörähtää akselinsa ympäri kerran 25 vuorokaudessa. korona.gif (33K)

Lämpötila Auringon pinnalla on 6060 °C . Auringon etäisyys Masta on noin 150 000 000 km. Valo kulkee Auringosta Maahan 8,3 minuuttia.

nousu.jpg (11K)

taivas.gif (23K) Kosmos, Aurinko
Esittelyssä Aurinko
Aurinkojaosto
Auringon rakenne ja toiminta
Aurinko ja kuu
Timo Leponiemen sivut

marskuu.jpg (37K)

Planeetat

Tähtikartta
The Nine Planets
An Overview of the Solar System
marsymp.jpg (5K)

Aurinkoa kiertää seitsemän planeettaa: Auringosta lukien:

Merkurius
Venus
Maa
Maa on yksi planeetta muiden joukossa. Koska se on meitä lähinnä, on sitä helppo tutkia ja verrata muihin planeettoihin. ">
Kuu
Merkuriusta ja Venusta lukuun ottamatta planeettoja kiertää kuita. Maalla on vain yksi kuu, muilla on enemmän.

Maan Kuu on helppo havaintokohde, koska siitä näkyy yksityiskohtia hyvin jo paljain silmin. Kuu samoin kuin planeetatkin saavat valonsa Auringosta, jonka valoa ne heijastavat.

Mars
Mars-havaintoja
Phobos ja Deimos
Jupiter
Jupiter-havaintoja
">
Io, Europa, Ganymede ja Callisto
Saturnus
Titan
Uranus
Neptunus
Pluto
-----------

VenusSaturnusac.jpg (52K)

Linkkejä
Kosmos, Planeetta
Taivaalla tapahtuu
Maankaltaiset planeetat
Aurinkokunta
Planeetat
Planeettojen kuvia webkameran CCD modulilla
CCD-kuvia Kuusta ja planeetoista
Pikkuplaneetat, komeetat ja meteorit

Planeettojen lisäksi Aurinkoa kiertää monenlaisia kappaleita. Isompia sanotaan pikkuplaneetoiksi eli asteroideiksi.

Ursan Pikkuplaneetta- ja tähdenpeittojaosto

Joistakin kappaleista höyrystyy pitkä pyrstö niille, kun ne lähestyvät Aurinkoa. Tosin Aurinkotuulen vaikutuksesta pyrstö on aina poispäin Auringosta. Sentähden niitä sanotaan pyrstötähdiksi eli komeetoiksi.

Pienempiä kappaleita kutsutaan meteoroideksi. Kun ne tulevat ilmakehään ja alkavat hehkua ilman kitkan vaikutuksesta, niitä kutsutaan tähdenlennoiksi tai meteoreiksi. Vain harvat suuret kappaleet pääsevät maahan asti, silloin niitä kutsutaan meteoriiteiksi. Kirkasta tähdenlentoa kutsutaan bolidiksi. Bolidit ovat usein niitä, joista osa tulee maahan asti.

kuu.jpg (66K) auringonpimennys2.jpg (2K) kuu1.jpg (20K)
kuunpimennys.jpg (2K) Kuu, planeetat ja komeetat
Meteorijaosto
Crater Copernicus on the Moon
revontuli1.jpg (8K)

Maan ilmakehä

Maan ilmakehän tunteminen on tärkeää tähtitieteilijälle, koska tähtien näkeminen riippuu ilman kulloisestakin tilasta. Jos ilma väreilee, ei hyvälläkään kaukoputkella saa tähdistä kunnollisia havaintoja. Suuret kaukoputket viedään usein korkealle vuorelle, jossa ilmakerros on ohut.

Sää ja havainto-olosuhteet
Ursa -Myrskybongausjaosto
REVONTULIHAVAITSIJOIDEN KOTISIVU
Harrastelijoiden ilmakehän tutkiminen liitetään usein tähtiharrstukseen. Ursalla on mm. myrskybongarien jaosto, erikseen jaosto ilmakehään ilmiöille ja haloille. halo4.jpg (3K) Ilmakehän valoilmiöt
Ursan halojaosto

pivisteet6.jpg (17K)

Taivaan värit

taivas.jpg (98K)

lasku2.jpg (5K)

Päivätaivas on sininen, koska ilma on sininen. Sininen valo läpäisee huonosti ilmaa, mutta punainen valo kulkee paremmin. Sen tähden auringonm laskun ja nousun aikoihin taivas on värikäs. Koskaan ei ole kahta samanlaista auringon laskua tai nousua. Sivuaurinko12.jpg (16K)

Pilvet

nousu.jpg (11K) Pilvet kuuluvat lähinnä meteorologian piiriin, mutta niin ammattitähtitieteilijän kuin harrastelijan toiminta riippuu taivaan pilvisyydestä. Kun taivas on pilvessä, ei voi tutkia tähtiä, mutta voi tutkia pilviä. pilvet.jpg (74K)
valaisevatpilvet.jpg (151K)

Kangastukset

kangastus5.jpg (29K) Kun lämmin maa tai vesi nostaa ilmaa ylöspäin, taittuu valo niin, että merellä saaret näyttävät leijuvan ilmassa ja maantie näyttää märältä. Tätä ilmiötä kutsutaan kangastukseksi.

Sumuilmiöt

Sumu aiheuttaa valon kanssa monenlaisia ilmiöitä.

Satelliitit ja avaruusasema

Vuonna 1957 neuvostoliittolaiset lähettivät ensimmäisen tekokuun eli satelliitin Sputnik 1:n. Sen jälkeen satelliittien määrä on lisääntynyt kiihtyvällä vauhdilla. Nyt niitä on pian tuhannen satelliitia. Neuvostoliittolaiset rakensivat MIR-avaruusaseman, joka oli käytössä useita vuosia. Sen jälkeen alettiin rakentaa kansainvälistä avaruusasemaa, jonka rakentamiseen osallistuu 16 maata. Monet satelliitit tai niiden kantoraketit näkyvät paljaalla silmällä. Jos katselet hetken taivaalle, niin todennäköisesti näet satelliitin liikkuvat siellä.

Tekokuut- ja raketti-ilmiöt

Alkuun Uranus Ursa